Infosys Placement Paper



Placement pattern for Infosys consists of two rounds: 
The written test and a final HR. 

Clearing the written test implies that the chance of being selected to Infosys is almost done. 

The written Test consists of two test patterns:


The Aptitude reasoning test pattern is distributed into 6 different topics with 5 questions each as

1. PICTURE REASONING (5 questions) 
In this section, a series of pictures are given which may consist of picture series, picture analogy or picture classification. 

this section, sequence questions like seating arrangement or money
distribution or height arrangement are given. A set of five questions
are based directly on the statements given. 

 3. DATA SUFFICIENCY (5 questions) Here
a set of two statements are given followed by 5 options which satisfy
the answer for the statements. You have to decide which option best
suits the answer.

4. DATA INTERPRETATION (5 questions) This
section consists of a direct sequence of 5 questions based on the data
which is provided in the form of table charts, bar charts, pie charts or
line charts. 

5. RELATION PROBLEM (5 questions) This
section consists of questions which are similar to the sets and
relations like students with biology, maths, physics and chemistry,
maths and biology, only physics, etc., and questions related as such. 

6. SYLLOGISM (5 questions) This
section consists of statement followed by two conclusions. We need to
pick out from 5 options which suits the best answer The Verbal Ability
test pattern is distributed into 5 different topics as: 
SENTENCE CORRECTION (8 questions) Among 4 sentences the correct one
3. FILL IN THE BLANKS (8questions) 
4. THEME DETECTION (6 questions) 
5. TWO READING COMPREHENSIONS (10 questions) Below are the test papers for 

Questions: 30 
Duration: 40 Minutes 

(Questions 1-6) Each of the following Questions consists of five
options. Choose the best option that suits the question given.
  1. Nithin
    was counting down from 32. Sumit was counting upwards the numbers
    starting from 1 and he was calling out only the odd numbers. What common
    number will they call out at the same time if they were calling at the
    same speed?
A. 19 
B. 21            
D. They will not call out the same number E. None of these.              
Ans: D
32 31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20…..Sumit: 1 3 5 7 9 11 13 15 17
19 21 23 25…Clearly it is seen that they never call out same number at
the same time.
Radha moves towards South-east a distance of 7 km, and then she moves
towards West and travels a distance of 14m. From here, she moves towards
North-west a distance of 7 m and finally she moves a distance of 4 m
towards East and stood at that point. How far is the starting point from
where she stood?
A. 3 m     B. 4m           C.8 m           D10 m                    E.11 m                   Ans:D
The movements of Radha are shown as below:
Clearly Radha’s distance from starting point O = OD = (OC –CD) =(AB-CD) = (14-4) m = 10 m
In a certain office, 1/3 of the workers are women, ½ of the women are
married and 1/3 of the married women have children. If ¾ of the men are
married and 2/3 of the married men have children, what part of workers
are without children?
A. 5/18     B. 4/9           C. 11/18        D. 17/18        E. 17/36        Ans: C
Let total no. of workers be x
Number of women = x/3 and number of men = 2x/3.  Women married=1/2 * x/3 = x/6
Women having children = 1/3 *x/6 =x/18
Married Men =3/4 *2x/3 = x/2
Men having Children =2/3 * x/2 = x/3
Workers with children = x/3 + x/18 = 7x/18
Hence, workers without children = x- 7x/18 = 11x/18
A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre. A
and P are at the ends. R is sitting to the left of A. Who is to the
right of P?
A. P         B. A    C. X              D. S              E. Z              Ans: C
Explanation :
The seating arrangement is as follows 😛 X S Z R A. Hence , right of P is X.
Introducing a boy, a girl said, “He is the son of the daughter of the
father of my uncle.” How is the boy related to the girl?
A. Brother                    B. Nephew     C. Uncle        D. son in law E. grand father
Ans: A
The father of the boy’s uncle → the grandfather of the boy and daughter of the grandfather → sister of father.
(Questions 6-7): Each Question Given Below has a problem and two
statements numbered I and II giving certain Information. You have to
decide if the information given in the statements is sufficient for
answering the problem. Indicate your answer as
(i)           if data in statement I alone are sufficient to answer the question;
(ii)          if data in statement II alone are sufficient to answer the question;
(iii)      if data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
(iv)      if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the       question;
(v) if the data in both the statements are needed.
6. Is Anil taller than Sachin?
I. Dinesh is of the same height as Arun and Sachin.
II. Sachin is not shorter than Dinesh.
A. i     B. iii    C. ii     D. v    E. iv             Ans: A
statement I, we can conclude that Dinesh, Arun and Sachin are of same
height. So, Arun is not taller than Sachin. So, only statement I is
sufficient to answer the question.
In a certain code language, ‘13’ means ‘stop smoking’ and ‘59’ means
‘injurious habit’. What is the meaning of ‘9’ and ‘5’ respectively in
that code?
I. ‘157’ means ‘stop bad habit’
II. ‘839’ means ‘smoking is injurious’.
A. ii              B. iii              C. v              D. iv             E. i     Ans: B
means ‘injurious habit’ and ‘157’ means ‘stop bad habit’. Hence common
letter ‘5’ denotes ‘habit’. Hence ‘9’ is obviously ‘injurious’. So I
alone can be sufficient. Also, ‘59’ is ‘injurious habit’ and ‘839’ is
‘smoking is injurious’ from which it can be implied that ‘9’ is
‘injurious’. Hence II alone can also be sufficient. Hence either I or II
alone can be sufficient.
(8-10 ): In the following problem, there is one question and three
statements I, II and III below the question. You have to decide whether
the data given in the statements is sufficient to answer the question.
Read all the statements carefully and find out the probable pair which
can be sufficient to answer the question.
8. Five persons — A, B, C, D and E are sitting in a row. Who is sitting in the middle?
I.   B is in between E and C.
II.  B is to the right of E.
III. D is in between A and E.
  1. I and II together      B. II and III together                   C. I and III together
D.  I, II and III together  E. Data insufficient.      Ans: D
From I, the order is E, B, C or C, B, E.
From II, the order is E, B.
From III, the order is A, D, E.
Combining all the three, we get the order as: A, D, E, B, C.
Clearly, E is sitting in the middle.
Hence all the three statements are required.
Four Subjects — Physics, Chemistry, Mathematics and Biology were taught
in four consecutive periods of one hour each starting from 8.00 a.m. At
what time was the Chemistry period scheduled?
I.   Mathematics period ended at 10.00 am which was preceded by Biology.
II.  Physics was scheduled in the last period.
III. Mathematics period was immediately followed by Chemistry.
  1. Only I           B. Only I or II                   C. Only II      D. II and III together.
E.   I and II together or I and III together           Ans: E
From I and II we conclude that Mathematics period began at9.00 a.m., Biology period began at8.00 a.m. and Physics period began at 11.00 a.m. So, the Chemistry period began at 10.00 a.m.
From I and III, it is clearly seen that Mathematics period ended at 10.00 a.m. followed by Chemistry to start at 10.00 a.m.
10. How many sons does Sharma have?
I.   Saurav and Aditya are brothers of Sonali.
II.  Ayesha is sister of Sharmila and Aditya.
III. Ayesha and Sonali are daughters of Sharma.
A. I and II only.       B. II and III together.         C. I, II and III together
D. I, II, III together are not sufficient       E. I and III    together        Ans: C
From I, Saurav, Aditya and Sonali are siblings.
II, Ayesha, Sharmila and Aditya are siblings. It implies that Saurav,
Aditya, Ayesha, Sharmila and Sonali are siblings. This is supported by
Directions (Questions 16-20): The following table shows the number of new employees added to
different categories of employees in a company and also the no of employees from these categories
who left the company ever since the foundation of the company in 1995.
16. During the period of 1995 and 2000, the total no of operators who left the company is what
percent of the total number of Operators who joined the company?A. 19% B. 21% C. 27% D. 29% E.
32% Ans: DExplanation: Total no. of operators who left the company during 1996 to 2000
= (104 + 120 + 100 + 112 + 144) = 580.
Total No. of Operators who joined the company during 1996 to 2000
= (880 + 256 + 240 + 208 + 192 + 248) = 2024.
Hence, required Percentage = (580/2024 * 100) = 28.66% = 29%
17. For which of the following categories the percentage increase in the number of employees
working in the company from 1996 to 2000 was maximum?A. Managers B. Technicians C. Operators
D. AccountantsE. Peons.
Ans: A
No. of managers in 1995 = 760
No. of managers by 2000 = (760 + 280 + 179 + 145 + 160 + 193) – (120 + 92 + 88 + 72 + 96) =
Hence, percentage of increase = (1262-760)/760 * 100 = 64.74%Similarly we can calculate for the
rest of employees.
18. What is the difference between total number of Technicians added to the company and total
number of Accountants added to the company during the year 1996 to 2000 at the maximum?A. 128
B. 112 C. 96 D. 88 E. 72Ans: D
Explanation: (272 + 240 + 236 + 256 + 288) – (200 + 224 + 248 + 272 + 260) = 88
19. What was the total no. of peons working in the company in the year 1999?A. 1312 B. 1192
C.1088 D.968 E.908Ans: B
Explanation: (820 + 184 + 152 + 196 + 224) – (96 + 88 + 80 + 120) = 1192
20. What is the pooled average of all employees in the year 1997?A. 1325 B. 1285 C. 1265 D. 1235
E. 1195Ans: E
Managers: (760 + 280 + 179) – (120 + 92) = 1007
Technicians: (1200 + 272 + 240) – (120 + 128) = 1464
Operators: (880 +256 +240) – (104 + 120) = 1152
Accountants: (1160 +200 +224) – (100 + 104) = 1380
Peons: (820 + 184 + 152) – (96 + 88) = 972
Hence pooled average of 5 categories = (1007 + 1464 + 1152 + 1380 + 972)/5 = 1195
Directions (Questions 21-25): The following questions are based on the information given. Choose
the appropriate answer that suits the question based on the information.
A cube is cut in two equal parts along a plane parallel to one of its faces. One piece is then colored
red on the two larger faces and green on remaining. While the other is colored green on two smaller
adjacent faces and red on the remaining. Each is then cut into 32 cubes of same size and mixed up.
21. How many cubes have only one colored face each?A. 32 B. 8 C. 16 D. 24 E. 0Ans: C
8 from first half and 8 from second half of the main cube. Hence total of 16 cubes.
22. What is the number of cubes with at least one green face on each?A. 36 B. 32 C. 38 D. 48 E.
40Ans: C
Explanation:24 from I and 14 from II
23. How many cubes have two red and one green face on each?A. 16 B. 12 C. 8 D. 4 E. 0Ans: D
None from I and 4 from II
24. How many cubes have no colored face at all? A. 32 B. 24 C. 16 D. 8 E.0Ans: E
There is no cube in all, when all the faces are enclosured.
25. How many cubes have each one red and another green?A. 0 B. 8 C.16 D.24 E.32Ans: D
16 from I and 8 from II
Directions (Questions 26-30): In each of the following questions two statements are given and these
statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two
statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the
conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given
statements, disregarding commonly known facts.
26. Statements: Some  are pens. All the pencils are pens. Conclusions:
1. Some pens are pencils.2. Some pens are .Only (1) conclusion follows
Only (2) conclusion follows
Both (1) and (2) follow
Either (1) or (2) follows
Neither (1) nor (2) follows
Ans: C
27. Statements: Some dogs are bats. Some bats are cats. Conclusions:
Some dogs are cats.
Some cats are dogs
Only (2) conclusion follows
Both (1) and (2) follow
Either (1) or (2) follows
Only (1) conclusion follows
Neither (1) nor (2) follows
Ans: E
28. Statements: All the windows are doors. No door is a wall. Conclusions:
Some windows are walls.
No wall is a door.
Either (1) or (2) follows
Only (2) conclusion follows
Both (1) and (2) follow
Neither (1) nor (2) follows
Only (1) conclusion follows
Ans: B
29. Some actors are singers. All the singers are dancers. Conclusions:
Some actors are dancers.
No singer is actor.
Only (1) conclusion follows
Only (2) conclusion follows
Either (1) or (2) follows
Neither (1) nor (2) follows
Both (1) and (2) follow
Ans: A
30. Statements: All the pencils are pens. All the pens are inks. Conclusions:
All the pencils are inks.
Some inks are pencils.
Only (2) conclusion follows
Only (1) conclusion follows
Either (1) or (2) follows
Both (1) and (2) follow
Neither (1) nor (2) follows
Ans: D

Minutes Directions (Questions 1-8): Which of phrases given below each
sentence should replace the phrase printed in bold type to make the
grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark ‘E’ as
the answer. 

of phrases given below each sentence should replace the phrase printed
in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is
correct as it is, mark ‘E’ as the answer.1. You need not come unless you
want to.
A.You don’t need to come unless you want to
B.You come only when you want to
C.You come unless you don’t want to
D.You needn’t come until you don’t want to
E.No correction required
2. They were all shocked at his failure in the competition
A.were shocked at all
B.had all shocked at
C.had all shocked by
D.had been all shocked on
E.No correction required
3. Despite of their differences on matters of principles, they all agree on the demand of hike is salary?
A.Despite their
B.Despite of the
C.Despite for their
D.Despite off their
E.No correction required
4. He is a singer of repute, but his yesterday’s performance was quite disappointing.
A.performances of yesterday were
B.yesterday performance was
C.esterday performance were
D.performances about yesterday were
E.No correction required
5.The crime has growth rapidly in Russia since the disintegration of the communist system.
A.rapid crime has grown
B.crime has grown rapidly
C.crimes grow rapidly
D.crimes have been rapidly grown
E.No correction required
6. My hair stood off ends when I saw the horrible sight.
A.stood at ends
B.tood on ends
C.stood to ends
D.stands on ends
E.No correction required
7. The crops are dying; it must not had rained.
A.must had not
B.must not be
C.must not have
D.must not have been
E.No correction required
8.The intruder stood quietly for few moments
A.for few time
B.for the few moments
C.for moments
D.for a few moments
E.No correction required
questions given below, a part of the sentence is italicized and
underlined. Below are given alternatives to the italicized part which
may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no
improvement is needed, option ‘D’ is the answer.
9.If the room had been brighter, I would have been able to read for a while before bed time.
A.If the room was brighter
B.If the room are brighter
C.Had the room been brighter
D.No improvement
10. If you are not clear about the meaning of a word, it is wise to look to a dictionary.
A.ook for
Book at
C.look up
D.No improvement
11. There is no more room for you in this compartment.
A.there is no more seat
B.there is no more space
C.there is no more accommodation
D.No improvement
12. More than one person was killed in accident.
A.were killed
B.are killed
C.have been killed
D.No improvement
13. Every time I go in a lift to my sixth floor apartment, I remember the calm and serenity of my ancestral home in the village.
A.move in a lift
B.ascend in a lift
C.take a lift
D.No improvement
14. My friend was in hospital for a week after an accident.
D.No improvement
15. If you are living near a market place you should be ready to bear the disturbances caused by traffic. bear upon bear with bear away
D.No improvement
In India today many of our intellectuals still talk in terms of the
French Revolution and the Rights of Man, not appreciating that much has
happened since then.
A.much has been happening
B.much had happened
C.much might happen
D.No improvement
Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
17. Catching the earlier train will give us the …… to do some shopping.
18. Many of the advances of civilization have been conceived by young people just on the …… of adulthood
19. If I take a state roadways bus, I’ll get late…?
A.isn’t it
B.won’t I
C.will I
D.s it
20. The paths of glory lead …… to the grave.
21. Wheat …… carbohydrates, vitamins, proteins, and dietary fibre in our daily diet.
22……. all intents and purposes, the manager is the master of the firm.
A. in
23.He …… in wearing the old fashioned coat in spite of his wife’s disapproval.
24. We shall not to be able to use your ability in court unless we can find someone to …… to statements.
of the following questions contains a small paragraph followed by a
question on it. Read each paragraph carefully and answer the question
given below it.
to enormous profits involved in smuggling, hundreds of persons have
been attracted towards this anti-national activity. Some of them became
millionaires overnight. India has a vast coastline both on the Eastern
and Western Coast. It has been a heaven for smugglers who have been
carrying on their activities with great impunity. There is no doubt,
that from time to time certain seizures were made by the enforcement
authorities, during raids and ambush but even allowing these losses the
smugglers made huge profits.
The passage best supports the statement that
A.Smuggling hampers the economic development of a nation.
B.Smuggling ought to be curbed.
C.Authorities are taking strict measures to curb smuggling.
D.Smuggling is fast increasing in our country owing to the quick profit it entails.
Industrial exhibitions play a major role in a country’s economy. Such
exhibitions, now regularly held in Delhi, enable us to measure the
extent of our own less advanced industrial progress and the mighty
industrial power and progress of countries like the U.K., U.S.A. and
Russia whose pavilions are the centers of the greatest attention and
The passage best supports the statement that industrial exhibitions
A.Greatly tax the poor economies.

It is up to our government and planners to devise ways and means for
the mobilization of about ten crore workers whose families total up
about forty crore men, women and children. Our agriculture is
over-manned. A lesser number of agriculturists would mean more
purchasing or spending power to every agriculturist. This will result in
the shortage of man-power for many commodities to be produced for which
there will be a new demand from a prosperous agrarian class. This
shortage will be removed by surplus man-power released from agriculture
as suggested above.
The passage best supports the statement that:
A.Employment in production is more fruitful than employment in agriculture.
B.Indian economy is in a poor shape basically due to improper mobilization of man-power.
C.A shift of labour from agricultural sector to the industrial sector would uplift the living standard.
D.The industrial sector is labour-deficient while the agricultural sector is over-manned in our country.

Ans: B

The only true education comes through the stimulation of the child’s
powers by the demands of the social situations in which he finds
himself. Through these demands he is stimulated to act as a member of a
unity, to emerge from his original narrowness of action and feeling, and
to conceive himself from the standpoint of the welfare of the group to
which he belongs.

A.The passage best supports the statement that real education -A.
B.Will take place if the children imbibe action and feeling.
B.Will take place if the children are physically strong.
C.Is not provided in our schools today.
D.comes through the interaction with social situations

Ans: D
The virtue of art does not allow the work to be interfered with or
immediately ruled by anything other than itself. It insists that it
alone shall touch the work in order to bring it into being. Art requires
that nothing shall attain the work except through art itself.
This passage best supports the statement that:
A.Art is governed by external rules and conditions.
B.Art is for the sake of art and life.
C.Art is for the sake of art alone.
D.Artist realizes his dreams through his artistic creation.
Ans: C
The attainment of individual and organizational goals is mutually
interdependent and linked by a common denominator – employee work
motivation. Organizational members are motivated to satisfy their
personal goals, and they contribute their efforts to the attainment of
organizational objectives as means of achieving these personal goals.
The passage best supports the statement that motivation –
A.Encourages an individual to give priority to personal goals over organizational goals.
B.Is crucial for the survival of an individual and organization.
C.s the product of an individual’s physical and mental energy?
D.s the external force which induces an individual to contribute his efforts?
Ans: A
(Questions31-40): The following section consists of two passages
followed by set of questions. Read the passage thoroughly and answer the
set of questions given below the passage.
– 35):In the world today we make health and end in itself. We have
forgotten that health is really means to enable a person to do his work
and do it well. A lot of modern medicine and this includes many patients
as well as many physicians pays very little attention to health but
very much attention to those who imagine that they are ill. Our great
concern with health is shown by the medical columns in newspapers. The
health articles in popular magazines and the popularity of television
programmers and all those books on medicine. We talk about health all
the time. Yet for the most part the only result is more people with
imaginary illness. The healthy man should not be wasting time talking
about health: he should be using health for work. The work does the work
that good health possible.
31. Modern medicine is primarily concerned with
A.promotion of good health
B.people suffering from imaginary illness
C.people suffering from real illness
D.ncreased efficiency in work
Ans: B
32. The passage suggests that is an end in itself is blessing is only means to an end
D.we should not talk about health
Ans: C

33. Talking about the health all time makes people
A.always suffer from imaginary illness
B.sometimes suffer from imaginary illness
C.rarely suffer from imaginary illness
D.often suffer from imaginary illness

Ans: D
34. The passage tells us medicine should be manufactured
B.what healthy man should or should not do
C.what television programmers should be about best to imagine illness
Ans: B
A healthy man should be concerned with
A.his work which good health makes possible
B.looking after his health
C.his health which makes work possible
D.talking about health
Ans: A
Organizations are institutions in which members complete for status and
power. They compete for resource of the organization, for example
finance to expand their own departments, for career advancement and for
power to control the activities of others. In pursuit of these aims,
grouped are formed and sectional interests emerge. As a result, policy
decisions may serve the ends of political and career systems rather than
those of the concern. In this way, the goals of the organization may be
displaced in favor of sectional interests and individual ambition.
These preoccupations sometimes prevent the emergence of organic systems.
Many of the electronic firms in the study had recently created research
and development departments employing highly qualified and well paid
scientists and technicians. Their high pay and expert knowledge were
sometimes seen as a threat to the established order of rank, power and
privilege. Many senior managers had little knowledge of technicality and
possibilities of new developments and electronics. Some felt that close
cooperation with the experts in an organic system would reveal their
ignorance and show their experience was now redundant.

36. The theme of the passage is
A.Groupism in organizations
B.Individual ambitions in organizations
C.Frustration of senior managers
D.Emergence of sectional interests in organizations

Ans: D
37. “Organic system” as related to the organization implies its
A.growth with the help of expert knowledge
B.growth with input from science and technology
C.steady all around development
D.natural and unimpeded growth
Ans: B
38. Policy decision in organization would involve
A.cooperation at all levels in the organization
B.modernization of the organization
C.attracting highly qualified personnel
D.keeping in view the larger objectives of the organizations
Ans: C
39. The author makes out a case for system
B.Research and Development in organizations understanding between senior and middle level executives
D.a refresher course for senior managers
Ans: A

40. The author tends to the senior managers as
A.ignorant and incompetent
B.a little out of step with their work environment
C.jealous of their younger colleagues
D.robbed of their rank, power and privilege

Ans: A