Elitmus Previous Years Question paper Paragraph Jumbles 1

Elitmus Previous Years Question paper Paragraph Jumbles

Set 1

Arrange the sentences A, B, C and D in a proper sequence so as to make a coherent paragraph.
1.

A.With that, I swallowed the shampoo, and obtained the most realistic results almost on the spot.
B.The man shuffled away into the back regions to make up prescription, and after a moment I got through on the shop– telephone to the consulate, intimating my location.
C.Then, while the pharmacist was wrapping up a six-ounce bottle of the mixture, I groaned and inquired whether he could give me something for acute gastric cramp.
D.I intended to stage a sharp gastric attack, and entering an old-fashioned pharmacy, I asked for a popular shampoo mixture, consisting of olive oil and flaked soap.
(a) DCBA
(b) DACB
(c) BDAC
(d) BCDA
2.

A.There are manifest dangers in the persuasive aspect of leadership.
B.It is alarming, for example, to reflect how great a part the power to speak well has acquired in an age of broadcasting.
C.It is quite possible for men to feel that they are freely giving their allegiance to a leader, when actually they are simply slaves of his techniques of propaganda.
D.At its lowest, the technique of persuasion may involve all those devices of suggestion and propaganda which are so freely available to the unscrupulous in a scientific age.
(a) ABDC
(b) ACBD
(c) CDBA
(d) ADBC3.

A.He was bone –weary and soul-weary, and found himself muttering, “either I can’t manage this place, or it’s unmanageable”.
B.To his horror, he realized that he had become the victim of an amorphous, unwitting, unconscious conspiracy to immerse him in routing work that had no significance.
C.It was one of those nights in the office when the office clock was moving towards four in the morning and the Bennie was still not through with the incredible mass of paper stacked before him.
D.He reached for his calendar and ran his eyes down each hour, half-hour, and quarter-hour, to see where his time had gone that day, the day before, the month before.
(a) ABCD
(b) CADB
(c) BDCA
(d) DCBA
4.A.We lived in a succession of small towns in the south, never remaining at the same address for more than two years.

B.In my case, I think it was a combination of family circumstances and physical peculiarities.
C.I have often been asked what attracts someone to mycology, the study of  biology.
D.My father, a federal accountant, was exceptionally peripatetic.
(a) CBDA
(b) CADB
(c) CBAD
(d) DABC
5.A.When a man is his son’s hero, it’s about the best thing that God gave us on this planet.

B.I can see it now with my son Anthony, who’s been traveling with me and documenting my work.
C.I was doing a lecture recently.
D.And he was out in the audience with a camera, and I caught his face, that twinkles for a second, where his eyes said to me, that’s my dad.
(a) ABCD
(b) ACBD
(c) BACD
(d) CBAD
6.
A.The situation in which violence occurs and the nature of that violence tends to be clearly defined at least in theory, as in the proverbial Irishman’s question. ‘Is this a private fight or can anyone join in’.
B.So actual risk to outsiders, though no doubt higher than our societies, is calculable.
C.Probably the only uncontrolled applications of force are those of social superiors to social inferior and even here there are probably some rules.
D.However, binding the obligation to kill members of feuding families engaged in mutual massacre will be genuinely appalled if by some mischance a bystander or outsider is killed.
(a) DABC
(b) ACDB
(c) CBAD
(d) DBAC
7.
A.In emission trading, the government fixes the total amount of pollution that is acceptable to maintain a desired level of air quality.
B.Economists argue this approach makes air pollution control more cost-effective than the current practice of fixing air pollution standards and expecting all companies to pollute below these standards.
C.USA uses emission trading to control air pollution.
D.It then distributes emission permits to all companies in the region, which add up to the overall acceptable level of emission.
(a) BADC
(b) ACDB
(c) CBAD
(d) DBAC
8.
A.The individual companies vary in size, from the corner grocery to the industrial giant.
B.Policies and management methods within firms range from formal, well-planned organization and controls to slipshod day-to-day operations.
C.Various industries offer a wide array of products or services through millions of firms largely independent of each other.
D.Variation in the form of ownership contributes to diversity in capital investment, volume of business, and financial structure.
(a) DBCA
(b) CADB
(c) BADC
(d) ADCB
9.

A.It is, however desirable that you hold securities in demat form as physical securities carry the risk of being fake, forged or stolen.
B.Just as you have to open an account with a bank if you want to save your money, make cheque payments, etc. Now-a-days, you need to open a demat account if you want to buy or sell stocks.
C.Demat refers to a dematerialised account. Though the company is under obligation to offer the securities in both physical and demat mode, you have the choice to receive the securities in either mode.
D.If you wish to have securities in demat mode, you need to indicate the name of the depository and also of the depository participant with whom you have depository account in your application.
(a) BCDA
(b) CDBA
(c) ABCD

 

 

(d) ADCB
10
A.Secret persons shall strike with weapons, fire or poison.
B.Clans mutually supporting each other shall be made to strike at the weak points.
C.He shall destroy their caravans, herds, forests and troop reinforcements.
D.The conqueror shall cause enemy kingdom to be destroy by neighboring kings, jungle tribes, pretenders or unjustly treated princes.
(a) DCBA
(b) ABCD
(c) BDCA
(d) ADCB
Answers
01.A
02.D
03.B
04.B
05.A
06.A
07.C
08.B
09.A
10.A
Related Pages: