AMCAT Previous Years Questions on Misc : Work and Time , Ratio and Proportions

Topics
Sub- Topics
Expected Ques
Basic Mathematics
       6 – 8 Questions
Applied Mathematics
      8 – 10 Questions
Engineering Mathematics
       8 – 10 Questions
1. A and B can do a piece of work in 7 days. With the help of C they finish the work in 5 days. C alone can do that piece of work in?
A. 1 day
B. 10 days
C. 30 days
D. 32 days
Answer: Option C
Explanation:C = 1/5 – 1/6 = 1/30 => 30 days

2. Ravi can do a piece of work in 30 days while Prakash can do it in 40 days. In how many days will they finish it together?
A. 17 1/7 days

B. 27 1/7 days
C. 23 2/7 days
D. 16 4/11 days
Answer: Option A
Explanation: 1/30 + 1/40 = 7/120
120/7 = 17 1/7 day
3. Anil can do a work in 15 days while Sunil can do it in 25 days. How long will they take if both work together?
A. 3 4/9 days
B. 8 4/9 days
C. 9 3/8 days
D. 6 3/8 days
Answer: Option C
Explanation: 1/15 + 1/25 = 8/75
75/8 = 9 3/8 days
4. A can do a job in 18 days and B can do it in 30 days. A and B working together will finish twice the amount of work in ——- days?
A. 21 ½ days
B. 22 ½ days
C. 23 ½ days
D. 12 ½ days
Answer: Option B
Explanation: 1/18 + 1/30 = 8/90 = 4/45
45/4 = 11 ¼ *2 = 22 ½ days
5. A can do a piece of work in 10 days and B can do it in 15 days and C can do it 20 days. They started the work together and A leaves after 2 days and B leaves after 4 days from the beginning. How long will work lost?
A. 8 2/3 days
B. 9 2/3 days
C. 10 2/3 days
D. 10 days
Answer: Option C
Explanation: 2/10 + 4/15 + x/20 = 1
x = 32/3 = 10 2/3

6. The duplicate ratio of 3:4 is?
A. 4:3
B. 6:8
C. 9:16
D. 3:4
Answer: Option C
Explanation:
32: 42 = 9:16

7. The triplicate ratio of 1:2 is?
A. 8:1
B. 1:8
C. 2:1
D. 1:2
Answer: Option B
Explanation:
13: 23 = 1:8

8. The sub-duplicate ratio of 1:4 is
A. 1:2
B. 2:1
C. 1:4
D. 1:3
Answer: Option A
Explanation:

9. The greatest ratio out of 2:3, 5:4, 3:2 and 4:5 is?
A. 4:5
B. 3:2
C. 5:4
D. 2:3
Answer: Option B

10. The smallest ratio out of 1:1, 2:1, 1:3 and 3:1 is?
A. 3:1
B. 1:3
C. 2:1
D. 1:2
Answer: Option B