COGNIZANT Inverse Question And Answer

  1. In a dairy farm, 40 cows eat 40 bags of husk in 40 days. In how many days one cow will eat one bag of husk?

A. 1
B. 1/40
C. 40
D. 80
Ans:C
Explanation: 1 x 40 x x = 40 x 1 x 40

  1. If 7 spiders make 7 webs in 7 days, then 1 spider will make 1 web in how many days?

A. 1
B. 7/2
C. 7
D. 49
Ans:C
Explanation: 1 x 7 x x = 7 x 1 x 7

  1. A garrison of 500 men had provisions for 24 days. However, a reinforcement of 300 men arrived. The food will now last for …………….

A. 15 days
B. 16 days
C. 17 ½ days
D. 18 days
Ans:A
Explanation: Given that fort had provision for 500 persons for 27 days Hence, after 3 days, the remaining food is sufficient for 500 persons for 24 days Remaining persons after 3 days = 500 + 300 = 800 Assume that after 10 days,the remaining food is sufficient for 800 persons for x days More men, Less days (Indirect Proportion) ⇒Men500:800}::x:24 ⇒500×24=800x⇒5×24=8x⇒x=5×3=15

  1. 75 basketballs cost $1,143.75. Find the cost of 26 basketballs.

A. $ 396.50
B. $ 346.50
C. $ 333.50
D. $ 426.50
Ans:A
Explanation: Because, less number of basket balls —–> cost will be less Given : 75 basketballs cost $1,143.75 Cost of one basket ball = 1143.75 / 75 = 15.25 Then, cost of 26 basket balls = 15.25 x 26 = 396.50 Hence, the cost of 26 basket balls is $ 396.50

  1. In 36.5 weeks, Miguel raised $2372.50 for cancer research. How much money will he raise 20 weeks?

A. $1200
B. $1350
C. $1300
D. $1100
Ans:C

  1. If 30 men can build a wall 56 meters long in 5 days, what length of a similar wall can be built by 40 men in 3 days?

A. 5 m
B. 8 m
C. 3 m
D. 92 m
Ans:C
Explanation: 30 × 5 × x = 40 × 3 × 56

  1. In a dairy farm, 20 cows eat 20 bags in 20 days. In how many days one cow will eat one bag of husk?

A. 10 days
B. 1/10 days
C. 20 days
D. 40 days
Ans:C
Explanation: 1 × 20 × x = 20 × 1 × 20

  1. If4 men reap 40 acres in 30 days, how many acres will 18 men reap in 12 days?

A. 57 Acres
B. 64 Acres
C. 76 Acres
D. 72 Acres
Ans:D
Explanation: N1 * D1 / W1 = N2 * D2 / W2

  1. A certain number of answer sheets can be checked in 12 days working 5 hours each day by 9 examiners. For how many hours a day should 4 examiners work to check twice the number of answer sheets in 30 days?

A. 4 hours
B. 8 hours
C. 7 hours
D. 9 hours
Ans:D
Explanation: Answer sheets are work here. So M1*D1*H1*W2 = M2*D2*H2*W1 9*12*5*2 = 4*30*H2*1 Solve, H2 = 9