COGNIZANT Profit and Loss Questions with Answers

1.The list price of an electric iron is rs;300.If two successiive discounts of 15% and 10% are allowed ,its selling price will be?

a)299.50
b)231.50
c)232.50
d)234.50
e)none of the above
Answer:E
Explanation:
300*15/100= 45
300-45=255
255*10/100=25.5
255-25.5=229.50
2. Abu company provides taxi for call center employees The company has 7 Taveras. 5 Qualis. 6 Innovas and few small cars ltTavera makes one fourth of the total fieet how many small cars are there in the company?

A) 12
B)7
C) 6
D)10
Answer:D
Explanation: (1/4)x=7 so x=28
no of small cars =28-7-5-6=10
3.A man bought a number of clips at 3 for a rupee and an equal number at 2 for a
rupee. At what price per dozen should he sell them to make a profit of 20% ?

a) Rs 4
b) Rs 5
c) Rs 6
d) Rs 7
Answer:C
Explanation: Lets assume a dozen of clips were brought at 3 for a rupee and another dozen of clips were brought at 2 for a rupee
total CP for 1 dozen in which the cost is 3 for a rupee= 12/3 =4
total CP for 1 dozen in which the cost is 2 for a rupee= 12/2 = 6
total cp for 2 dozens = 6+4 = 10
percentage profit = 20% on Rs. 10 = 20/100 * 10 = Rs.2
After percentage profit the SP of 2 dozen is
Profit = SP – CP
SP = Profit + CP
SP = 2+ 10 = 12
SP of 1 dozen = 12/2 = 6

4.A show room offers a 10% discount on a microwave,whose marked price is rs.8000 and also gives a blender worth rs.1200 as a complimentary gift with it.even then,the showroom earns a profit od 20% ,.the cost price per microwave is

A)5000
B)2000
C)4000
D)none
Answer:A
Explanation:
5000 is answer
10% dis so SP=7200
gift worth 1200 so now SP = 6000
CP +CP*20%=6000
CP=5000

5. A seller uses 900 gm in place of 1kg.find his actual %profit or loss when he sells his articles at 5% loss on cost price?

A)5%
B)10%
C)12%
D)none
Answer:5%
Explanation:
cost of 1000gm=100 Rs
cost of 900gm=90 Rs
5% of 100 loss=5/100*100=5
he sell article at 95 Rs
profit =95-90=5
i.e 5% profit

6. Atul bought a mchine for rs.4,50,000 and sold to irfan at a profit .irfan later sold the machine to Danish at a loss of 10% for rs.4,95,000.the profit earned by atul is:

a)23%
b)21%
c)25%
d)22.22%
Answer:D
Explanation: cp of atul is 4,50,000 cp of irfan is the selling price of atul.
Cp of irfan =100/90 *4,95,000=5,50,000
gain=5,50,000-4,50,000=10,0000
Gain%=(10,0000%4,50,000)*100=22.22%
7.A man sella 12 candies for 12 rsand losses rs.2.40 .if he sells 12 candies for 16 rs .how much does he gain or lose?

a)Gain rs.4
b)loss rs .6
c)Gain rs.6.40
d)loses rs.1.60
e)gain rs.1.60
Answer:E
Explanation: sp of 12 candies is 12rs
let cp of 12 candies is x
so x-12=2.40
or, x=14.40
so for the 2nd case sp is 16 and cp is 14.40 so gain is rs 1.60rs

8.Profit earned by selling an article for rs 1060 is 20% more than the loss incurred by selling the article for rs 950.At what price the article to be sold to earn 20% profit.

A)1000
B)1200
C)1400
D)2500
Answer:B
Explanation: Let C.P. be Rs. x.
Then, (1060−x)=120100(x−950)
=> 106000 – 100x = 120x – 120 * 950
=> 220x = 220000 => x = 1000.
∴ Desired S.P. = Rs. (120100∗1000) = Rs. 1200.

9.A man gains 20% by selling an article for certain price.If he sells it double the price.The percentage of profit will be.

A)140%
B)200%
C)250%
D)none
Answer:A
Explanation: Let the C.P. = x,
Then S.P. = (120/100)x = 6x/5
New S.P. = 2(6x/5) = 12x/5
Profit = 12x/5 – x = 7x/5
Profit% = (Profit/C.P.) * 100
=> (7x/5) * (1/x) * 100 = 140 %

10. An article was sold for Rs. 2770. Had it been sold for Rs. 3000 there would have been an additional gain of 10%. Cost Price of the article is:

A)2300
B)2360
C)1950
D)1150
Answer:A
Explanation: Now, new Selling Price = Rs. 3000
Original CP = Rs. x
New profit = (3000 – x) Rs.
New profit % = (3000 – x)*100/CP
(3000 – x)*100/CP – (2770 – x)*100/CP = 10
(300000 – 100x)/CP – (277000 + 100x)/CP = 10
23000/CP = 10
10CP = 23000
CP = 23000/10
CP = 2300So, the original Cost price is Rs. 2300

11.A sells a bicycle to B at a profit of 20%. B sells it to C at a profit of 25%. If C pays Rs. 225 for it, the cost price of the bicycle for A is

A)200
B)150
C)175
D)260
Answer:B
Explanation: Let cost price for A = Rs. 100.
SP for A = CP for B = 100 + 20% of 100 = 120.
SP for B = CP for C = 120 + 25% of 120 = 150.
Given,
CP for C = 225
So,
150 = 225
1 = 225/150
100 = (225 *100)/150 = Rs. 150.
CP for A = Rs. 150

12.A man bought a number of clips at 3 for a rupee and an equal number at 2 for a rupee. At what price per dozen should he sell them to make a profit of 20% ?

A)6
B)7
C)5
D)0
Ans: Rs.6
Explanation:
LCM(3,2)=6
Suppose he buys 6 clips at 3 for a rupee and another 6 clips at 2 for a rupee.
Total cost price =63+62=63+62 = Rs.5
Selling price of 12 clips =5+5×20100=5+5×20100 = Rs.6
Selling price per dozen = Rs.6

13.If 5% more is gained by selling an article for Rs. 350 than by selling it for Rs. 340, the cost of the article is:

A)200
B)300
C)150
D)75
Ans:A
Explanation: Let the cost of article be x
when SP = 350
P% = (350-x)/x*100
when SP = 340
P% = (340-x)/x*100
5% more is gained by selling article for rs. 350 than for 340
(350-x)/x – (340-x)/x = 5/100
10/x = 5/100
x = 200

14.A dealer wants to mark the price of an article such that on offering a 5 % discount, he is able to get 33 % profit. Find the percent of CP above which the article should be marked.

A)43%
B)42%
C)45%
D)40%
Answer:D
Solution : Let the cost price of the article be Rs. 100
=> Selling price of the article = Rs. 100 + 33% of CP = Rs. 133
Let the marked price be Rs. M
=> Selling price = Marked Price – Discount
=> 133 = M – 0.05 M
=> 133 = 0.95 M
=> M = 140
=> M – CP = 140 – 100 = 40
Therefore, percent of CP above which the article should be marked = (40 / 100) x 100 = 40 %

15.A person buys a pen from a wholesaler at Rs. 10 for 20 pens. He sells those pens at Rs. 10 for 15 pens. Find his profit or loss percent.

A)33.334%
B)26%
C)25%
D)none
Answer:A
Solution : CP for each pen = 10 / 20 = Rs. 0.50
SP for each pen = 10 / 15 = Rs. 2 / 3
Profit = SP – CP = Rs. (2 / 3) – 0.50 = Rs. 1 / 6
Therefore, profit percent = [ (1/6) / (0.50) ] x 100 = 33.334%

16.A dealer incurs a loss of 5 % if he sells an article for Rs. 1805. What price must he sell the article so as to gain 5 % on that article ?

A)1996
B)1995
C)2010
D)none
Answer:B
Solution : Let the cost price of the article be Rs. C
=> SP = CP – Loss
=> 1805 = C – 0.05 C
=> 0.95 C = 1805
=> C = 1900
Therefore, to gain 5 %, SP = 1900 + (0.05 x 1900) = 1900 + 95 = Rs. 1995

17.If the cost price of an article is 67 % of the selling price, what is the profit percent ?

A)50%
B)53%
C)49.25%
D)63%
Ans:C
Solution : Let the selling price of the article be Rs. S
=> Cost price of the article = 67 % of S = 0.67 S
=> Profit = SP – CP = 0.33 S
Therefore, profit percent = (0.33 S / 0.67 S) x 100 = 49.25 %

18.What  is price of a pair of sandles is decreased by 10% the number of pair sold incresed by 20%. wt is nxt effect on sells?

a)8% decrease
b)8%increase
c)10%increase
d)10%decrease
Answer:
Explanation: Let the S.P be Rs 100 / shoe
Let 100 shoes are sold out
cost of shoe 10% decreased = ( 100- 10)= 90 Rs
20% Increase in sales therefore 120 shoes sold out
90*120=10800
100*100=10000
therefore (10800-10000)/100=800
=> 8% increase in sales

19.Riya sold her car for 50000 less than wt she brought it for and lost 8% at what price should she have sold her car, if she wanted to gain as much as she lost in the first transaction?

A) Rs.6,25,000
B) Rs.6,37,500
C) Rs.6,50,000
D) Rs.6,75,000
E) Rs.7,00,000
Ans:D
Explanation: x=625000 right but the question asked is different
once see query again
finally ans is (625000*108)/100=675000

20.x sells to article for 4000 each with no loss and no gain in the interaction. If one was sold at a gain of 25% and other at sola at a loss of?

A) 162/3%
B) 172/3%
C) 102/3%
D) 20%
Answer:A
Explanation
C.P. of two horses = Rs. 8000
S.P. of one horse = Rs. 4000
Gain = 25%
∴ C.P. of this horse = Rs (100/125) x 4000 = Rs.3200
C.P. of another horse = Rs. (8000 – 3200) = Rs. 4800
S.P. of this horse = Rs. 4000
∴ Loss% = (800/4800) x 100 % = 162/3%