COGNIZANT Data Sufficiency Questions with Solutions – MeritTrack

Q1. What is the monthly salary of Praveen?Praveen gets 15% more than Sumit while Sumit gets 10% less than Lokesh.Lokesh’s monthly salary is Rs.2500.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From both the given statements, we find that: 
Praveen’s salary = 115% of (90% of Rs.2500) = Rs.2587.50. 
So, both I and II are required.

Q2. How many pages of the book X did Robert read on Sunday?The book has 300 pages out of which two-third were read by him before Sunday.Robert read the last 40 pages of the book on the morning of Monday.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From I and II, we find that Robert read (300 * 2/3) i.e., 200 pages before Sunday and the last 40 pages on Monday. This means that he read [300 – (200 + 40)] i.e., 60 pages on Sunday.

Q3. In the last month the company decided to increase the cost of its mixer by 10%. What is the present price of the mixer?The cost of mixer and juicer together was Rs. 2850 a month ago.The amount of 10% increase on the mixer comes to Rs.220.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option B
Explanation:
The present price of the mixer can be calculated from statement II as follows: 
Let the earlier price be Rs.x. 
Then, 10% of x = 220 or x = 2200. 
Present price = Rs(2200 + 220) = Rs.2420. 
So, only II is needed.

Q4. In a certain language, ‘pit nac mit’ means ‘red pant shirt’. Which word means ‘pant’ in that language?’mit tim nac sir’ means ‘he wore red pant’.’nee jic pit’ means ‘shirt is dirty’.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option D
Explanation:
Clearly, from each of the statements, we find that the code for ‘pant’ is either ‘mit’ or ‘nac’. So, none of them is sufficient to answer the question.

Q5. In a code, ‘lee pee tin’ means ‘Always keep smiling’. What is the code for ‘smiling’?’tin lut lee’ means ‘Always keep left’.’dee pee’ means ‘Rose smiling’.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option C
Explanation:
Comparing the information in the question with I, we find that ‘tin’ and ‘lee’ are the codes for ‘always’ and ‘keep’. So, ‘pee’ represents ‘smiling’. Thus, I alone is sufficient. 
Again, comparing the information in the question with II, we find that the common code word ‘pee’ stands for the common word ‘smiling’. Thus, II alone is also sufficient.

Q6. How many visitors saw the exhibition yesterday?Each entry pass holder can take up to three persons with him/her.In all, 243 passes were sold yesterday.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option D
Explanation:
From the two statements, we find that maximum (243 * 3) i.e., 729 visitors saw the exhibition. But the exact number cannot be determined.

Q7. How much was the total sale of the company?The company sold 8000 units of product A each costing Rs.25.This company has no other product line.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From statements I and II together, we find that company sells only product A and total sale of product A = Rs(1800 * 25) = Rs.200000, which is also the total sale of the company. 
So, both I and II are required.

Q8. In what proportion would Raj, Karan and Altaf distribute profit among them?Raj gets two – fifth of the profit. Karan and Altaf have made 75% of the total investment.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option D
Explanation:
Even both the statements together are not sufficient to answer the question.

Q9. What will be the total weight of 10 poles each of the same weight? One-fourth of the weight of a pole is 5 kilometers. The total weight of three poles is 20 kilometers more than the total weight of two poles.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option C
Explanation:
From I, we find that weight of one pole is (5 * 4) = 20 kg and so the weight of 10 poles is 200 kg. Thus, I alone is sufficient. 
From II, we have : (weight of 3 poles – weight of 2 poles) = 20 kg or weight of one pole = 20 kg. 
So, weight of 10 poles = 200 kg. 
Thus, II alone is also sufficient.

Q10. Rajiv’s monthly salary is Rs.4000. What is Atul’s monthly salary?Atul gets Rs.500 more than the average salary of his and Rajeev’s. Average of Rajeev’s and Atul’s salary is Rs.4500.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option C
Explanation:
From I, we have: A – [(A + 4000)/2] = 500 or A – 4000 = 1000 or A = 5000. 
i.e., Atul’s monthly salary = Rs.5000.
From II, we have: (A + R)/2 = 4500 or A + 4000 = 9000 or A = 5000. 
Thus, either I or II is sufficient

Q11. Among five friends who is the tallest? D is taller than A and C. B is shorter than E but taller than D.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From I, we have : D > A, D > C. 
From II, we have : E > B > D. 
Combining the above two, we get : E > B > D > (A and C). 
So, E is the tallest. Clearly, both the statements are needed to answer the question.

Q12. What is the price range of ordinary wall clocks?The price range of ordinary wrist watches of company X is Rs.400 to Rs.600. The price range of ordinary wall clocks of company X is 50% that of their ordinary watches.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From both the statements together, we can conclude that the price range of ordinary wall clocks is Rs.200 to Rs.300. Thus, both I and II are required.

Q13. What is the amount of rice exported from India? India’s export to America is 80,000 tonnes and this is 10% of the total rice exports. India’s total export tonnage of rice is 12.5% of the total of 1.9 million tonnes.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option B
Explanation:
From statement II, we conclude that the total amount of rice exported from India is (12.5% of 1.9 million tonnes). So, the answer to the given question can be derived from statement II alone.

Q14. How much amount Ronnie required to pay for the new car in the buy-back schema? The cost of the new car was three times the cost price of his old car. His old car was valued at Rs.25000 under buy-back schema.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From both the statements together, we conclude that the price of the new car is Rs(25000 * 3) i.e., 75000. 
So, Ronnie had to pay Rs(75000 – 25000) = Rs.50000. Thus, both I and II are required.

Q15. How many votes did candidate X receive in the city Cooperative bank’s director’s election?Candidate X got 17 percent of the votes that were cast.Four-fifth of the 1000 eligible voters cast their votes.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From statement II, we conclude that number of votes cast = (4/5 * 1000) = 800. 
From statement I, we conclude that votes polled by candidate X = 17% of 800 = 136.

Q16. What is Manohar’s birthday?Manohar’s father was born on 27th May, 1948.Manohar is 25 years younger than his mother.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option D
Explanation:
Clearly, even both the statements together do not reveal Manohar’s birthday.

Q17. On which day in April is Gautham’s birthday?Gautam was born exactly 28 years after his mother was born.His mother will be 55 years 4 months and 5 days on August 18 this year.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. f the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
Clearly, the birthday of Gautam’s mother can be found out from II and then Goutam’s birthday can be determined using the fact given in I. Thus, both the statements are required.

Q18. Total money with Naresh and Ajay is 28 percent of that with Usman. How much money is Ajay having?Usman has got Rs.75000.The ratio of money of Naresh to money held by Ajay is 1 : 3.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From I, we find that 
 Total money with Naresh and Ajay = Rs(28/100 * 75000) = Rs.21000. 
From II, we find that money with Ajay = Rs(3/4 * 21000) = Rs.15750. 
So, both I and II are required.

Q19. What time did the train leave today?The train normally leaves on time.The scheduled departure is at 14.30.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option D
Explanation:
Clearly, even both the statements together do not reveal the exact time of departure of the train today.

Q20. Who among P, Q, R, S and T is the heaviest?Q is heavier than R and T but lighter than only S.R is third from the top when they are arranged descending order of their weight and is heavier than T and P.

A. If the data in statement I alone are sufficient.
B. If the data in statement II alone are sufficient.
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient.
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient.
E. If the data in both the statements I and II together are necessary.
Answer: Option A
Explanation:
From I: S > Q > R and T
Q is lighter than only S. This implies S is the heaviest.
From II: *   * > * > R > T and P
Still we need more information to decide who among Q and S is the heaviest.