Data sufficiency

Q1.

What is Reena’s rank in theclass ?
There are 26 students in the class.
There are 9 students who have scored less then Reena.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statement together are not sufficient to answer the question;
E. if the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From I and II, we conclude that there are 16 students above Reena in rank. Thus, Reena’s rank is 17th in the class. So, both the statements are necessary.

Q2.

Who is the father of M?
A and B are brothers.
B’s wife is sister of M’s wife.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;

A. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
B. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
C. if the data even in both the statement together are not sufficient to answer the question;
D. if the data in both the statements together are needed
Answer: Option D
Explanation:
From II, we conclude that B is the brother-in-law of M. So, even from both the statements, we can’t find out who is the father of M.

Q3.

What day is the fourteenth of a given month ?
The last day of the month is a Wednesday.
The third Saturday of the month was seventeenth.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statement together are not sufficient to answer the question;
E. if the data in both the statements together are needed
Answer: Option B
Explanation:
Statement II reveals that 17th was a Saturday and therefore, 14th was Wednesday. So, only statement II is needed.

Q4.

Among four friends A, B, C and D, who is the heaviest ?
B is heavier than A, but lighter than D. C is lighter than B.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. if the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From I, we have A < B < D. From II, we have C < B. Combining (i) and (ii), we can conclude that D is the heaviest. So, both the statements are needed

Q5.

  1. It is 8.00 p.m., when can Hemant get next bus for Ramnagar from Dhanpur? Buses for Ramnagar leave after every 30 minutes, till 10 p.m.  Fifteen minutes ago, one bus has left for Ramnagar.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. if the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
II reveals that the previous bus had left 7.45 p.m. As given in I, the next bus would leave after 30 minutes i.e. at 8.15 p.m.

Q6.

In a certain code ’13’ means ‘stop smoking’ and ’59’ means ‘injurious habit’. What is the meaning of ‘9’ and ‘5’ respectively in that code ? ‘157’ means ‘stop bad habit’. ‘839’means ‘smoking is injurious’.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. if the data in both the statements together are needed.
Answer: Option C
Explanation:
’59’ means ‘injurious habit’ and ‘157’ means ‘stop bad habit’ (from I). Thus, the common code number ‘5’ stands for common word ‘habit’. So, ‘9’ represents ‘injurious’. Hence, I is sufficient. Also, ’59’ means ‘injurious habit’ and ‘839’ means ‘smoking is injurious’. Thus, the common code number ‘9’ stands for common word ‘injurious’. So, ‘5’ represents ‘habit’. Thus, II is also sufficient.

q7.

When is Manohar’s birthday this year ? It is between January 13 and 15, January 13 being Wednesday.  It is not on Friday.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. if the data in both the statements together are needed.
Answer: Option A
Explanation:
From Statement I, we conclude that Manohar’s birthday is on January 14, which is Thursday, this year. So, only I is needed.

Q8.

On which day the flat was purchased by Rohan in 1996 ? Certainly before 18th December, 1996 but definitely not before 15th December, 1996. Certainly after 16th December, 1996 but not later than 19th December, 1996.

A. if the data in statement I aloneare sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. if the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From statement I, we conclude that Rohan purchased the flat between 15th and 18th December i.e. on 16th or 17th December. From Statement II, we conclude that the flat was purchased between 16th and 19th December i.e. on 17th or 18th December.
The day common to above two groups is 17th December. So, Rohan purchased the flat on 17th December.
Thus, both I and II are needed.

Q9.

Is Arun taller than Sachin ? Dinesh is of the same height as Arun and Sachin. Sachin is not shorter than Dinesh. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;

A. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
B. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
C if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
D. if the data in both the statements together are needed.
Answer: Option A
Explanation:
From statement I, we can conclude that Dinesh, Arun and Sachin are of the same height. So, Arun is not taller than Sachin. Thus, only statement I is sufficient to answer the question.

Q10.

Buses are always punctual in city X. How long, at the most, will Mr. Roy have to wait for the bus ? Mr. Roy has come to the bus stand at 9 A.M. There is a bus at 10 A.M. and Possibly another bus even earlier.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. if the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From both the given statements, we find that Mr. Roy reached the bus stand at 9 A.M. and a bus is sure to arrive at 10 A.M. So, Mr. Roy has to wait for at the most one hour.

Q11.

How is D related to A? if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;

A. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
B. if the data either in I orII alone are sufficient to answer the question;
C. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
D. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From the both statements together, we find D is the father of B and B is the brother of A. So, D is the father of A. Thus, both the given statements are needed.

Q12.

Gourav ranks eighteenth in a class. What is his rank from the last?There are 47 students in the class. Jatin who ranks 10th in the same class, ranks 38th from the last.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E . If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option C
Explanation:
To find the rank from other end, we need to know the total number of students in the class. So, I is sufficient. Also, from II, we can conclude that there are (10 + 38 – 1) = 47 students in the class. So, II alone is also sufficient.

Q13.

How many brothers does Tarun have?

A. if the data in statement I lone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in bth the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From the both statements together, we find that Tarun’s father has three children – Tarun and his two sisters. This means that Tarun has no brother. So, both I and II are needed.

Q14.

Rohit, Kajol, Tanmay and Suman are four friends. Who is the oldest among them? The total age of Kajol and Tanmay together is more than that of Suman. The total age of Rohit and Kajol together is less than that of Suman.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option D
Explanation:
From the given statements, we find that:
K + T > S and R + K < S.
Thus, who is oldest is not known.

Q15.

How many new year’s greeting cards were sold this year in your shop?
Last year 2935 cards were sold. The number of cards sold this year was 1.2 times that of last year.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From both the given statements, we find that the number of cards sold this year = (2935 * 1.2) = 3522. So, both I and II together are required.

Q16.

In a certain code language, ‘297’ means ‘tie clip button’. Which number means ‘button’? In that language ‘926’ means ‘clip your tie’. In that language ‘175’ means ‘hole and button’.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option C
Explanation:
Comparing the information in the question with statement I, we find that ‘2’ and ‘9’ are the codes for ‘tie’ and ‘clip’. So, ‘7’ represents ‘button’. Thus, I alone is sufficient. Again, comparing the information in the question with II, we find that the common code number ‘7’ stands for common word ‘button’. Thus, II alone also is sufficient.

Q17.

How is B related to A? A is B’s sister. D is the father of A and B.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option D
Explanation:
From statements I and II together, we can conclude only that either B is the sister or brother of A. So, even from both the statements, the exact relation cannot be known.

Q18.

Among four brothers – Anil, Pawan, Neeraj and Sahil, who is the heaviest? Anil and Pawan are of the same weight. Pawan weighs more than Neeraj, but less than Sahil.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From I, we have : A = P.
From II, we have : N < P < S.
Combining the above two, we have : N < A = P < S.
Sahil is the heaviest.
So, both I and II are required.

Q19.

Who is C’s partner in a game of cards involving four players A, B, C and D? D is sitting opposite to A. B is sitting right of A and left of D.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question;
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
E. If the data in both the statements together are needed.
AnsWer: Option C
Explanation:
Clearly, each of the given statements shows that B is sitting opposite to C or B is the partner of C.

Q20.

Is D brother of F? B has two sons of which F is one. D’s mother is married to B. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;

A. if the data in statement II alone aresufficient answer the question;
B. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
C. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
D. If the data in both the statements together are needed.
Answer: Option E
Explanation:
From I, we conclude that F is the son of B.
From II, we conclude that B’s wife is D’s mother.
This means that D and F are the sons of B and D is the father of F.
So, both I and II are required.