COGNIZANT Directional Sense Questions with Answers

1.If South-East becomes North, North-East becomes West and so on. What will West become?

A.North-East
B.North-West
C. South-East
D) South-West
Answer: C) South-East
Data is inadequateOne

2. morning after sunrise, Suresh was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right. To which direction was he facing?

A. East
B. West
C. South
D. Data is inadequate
Answer: C) South
Explanation:
Sun rises in the east in the morning. Since the shadow of Suresh falls to his right. So he is facing South.Two cars start from the opposite places of a main road, 150 km apart.

3. Firstcar runs for 25 km and takes a right turn and then runs 15 km. It then turns left and then runs for another 25 km and then takes the direction back to reach the main road. In themean time
due to minor break down the other car has run only 35 km along the main road. What would be the distance between two cars at this point?

A. 65 km
B. 75 km
C. 80 km
D. 85 km
Answer: A) 65 km

4. Rahul put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M. ?
A. South-East
B. South
C. North
D. West
Answer: D) West

5. A man walks 5 km towardsouthand then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 4 km. And then he goes back 10 km straight. Now in which direction is he from the startingplace?

A. South-East
B. North-West
C. South
D. West
Answer: B) North-West
Explanation:
From the given directions, now he is 1km in the North-West direction.Rasik walked 20 m towards north

6. Then he turned right and walks 30 m. Then he turns right and walks 35 m. Then he turns left and walks 15 m. Finally he turns left and walks 15 m. In which direction and how many
metres is he from the starting position?

A. 15 m West
B. 30 m East
C.  30 m West
D. 45 m East
Answer: D) 45 m East

7. K is 40 m South-West of L. If M is 40 m South-East of L, then M is in which direction of K?

A. East
B. West
C. North-East
D. South
Answer: A) East

8. A man is facing north-west. He turns 90o90oin the clockwise direction, then 180o180o in the anticlockwise direction and then another 90o90o in the same direction. Which direction is he facing now?

A. South
B. South-west
C. South-east
D. East
Answer: C) South-east
Explanation:
As shown in fig. the man initially faces in the direction OP. On moving 900900 clockwise, he faces in the direction OX. On further moving 18001800 anticlockwise, he faces in the direction OY. Finally, on moving 900900anticlockwise, he faces in the direction OZ, which is South-east.

9. Amit started walking positioning his back towards the sun. After some time, he turned left, then turned right and towards the left again. In which direction is he going now?

A. North or South
b.North or West
C. East or West
D. South or West
Answer: A) North or South
If he starts walking the morning then finally he will face towards South and if he starts in the evening then finally he will face towards North.

10. I am facing south. I turn right and walk 20 m. Then I turn right again and walk 10m. Then I turn left and walk 10m and then turning right walk 20m. Then I turn right again and walk 60m. In which direction am I from the starting point?

A. North
B. North-West
C. North-East
D. East
Answer: C) North-East
Explanation:
The movements of the person are from A to F, as shown in Fig. Clearly, the final position is F which is to the North-east of the starting point A

11. The length and breadth of a room are 8 m and 6 m respectively. A cat runs along all the four walls and finally along a diagonal order to catch a rat. How much total distance is covered by the cat?
A. 10
B. 14
C. 38
D. 48
Answer: C) 38

12.P started from his house towards west. After walking a distance of 25 m. He turned to the right and walked 10 m. He then again turned to the right and walked 15 m. After this he is to turn right at 135o and to cover 30 m. In which direction should he go?

A. West
B. South
C. South-West
D. South-East
Answer: C) South-West

13.B means A is to the south of B; A + B means A is to the north of B; A % B means A is to the east of B; A – B means A is to the west of B; then in P % Q +R- S, S is in which direction with respect to Q?

A. South-West
B. South-East
C. North-East
D. North-West
Answer: B) South-East
Explanation:
According to P % Q + R – S
S is in the South-East of Q.

14.One morning after sunrise Nivedita and Niharika were talking to each other face to face at
Dalphincrossing. If Niharika’s shadow was exactly to the right of Nivedita, Which direction Niharika was facing?

A. North
B. South
C. East
D. Data is inadequate
Answer: A) North
Explanation:
In the morning sun rises in the East. Hence then any shadow falls in the West. Since Nikharia’s shadow was exactly to the right of Nivedita. Hence Nikharia is facing towards North.
In the morning sun rises in the East. Hence then any shadow falls in the West. Since Nikharia’s shadow was exactly to the right of Nivedita. Hence Nikharia is facing towards North.

15. Reena walked from A to B in the East 10 feet. Then she turned to the right and walked 3 feet. Again she turned to the right and walked 14 feet. How far is she from A?

A. 4 feet
B. 5 feet
C. 24 feet
D. 27 feet
Answer: B) 5 feet

16. A child went 90 m in the East to look for his father, then he turned right and went 20 m. After
this he turned right and after going 30 m he reached tohis uncle’s house. His father was not there. From there he went 100 m to his north and met his father. How far did he meet his father from the starting point?

A. 80 m
B. 100 m
C. 140 m
D. 260 m
Answer: B) 100 m

17. A horse is facing north. It turns 90 degrees in the clockwise direction, then 180 degrees in the anti-clockwise and then another 90 degrees in the same direction. Which direction is the horse facing now?

A. East
B. South
C. Southwest
D. Southeast
Answer: B) South
Explanation:
Starting from the initial point facing north, the horse turns 90 degrees clockwise, which means it turns towards East. Similarly, the other directions can be considered and written as : EWS Thus, the direction it is facing now is South.

18. Ravi wants to go to the university. He starts from his home which is in the East and comes to a crossing. The road to the left ends in a theatre,straight ahead is the hospital.In Which direction is the University?

A. North
B. South
C. East
D. West
Answer: A) North
Explanation:
Starting from his house in the East, Ravi moves westwards. Then, the theatre, which is to the left, will be in the south. The Hospital, which is straight ahead, will be to the West. So, the University will be to the North.

19. Afreena walks 8 km towards East and then walks 13 km back, then she turns left and walks 4 km; then walks 5 km after turning left; she turns left again and walks 3 km. How far is she from the startingpoint ?

A. 3 km
B. 2 km
C. 1 km
D. 6 km

A girl facing north rotates 100(degree) clockwise then 190(degree) anticlockwise. what isnew direction of the girl?

A. North-East
b. West
C. South-East
D. South
Answer: B) West
Explanation:
First girl facing North
Then she rotates 100 deg clock wise => 10 deg ES
Then again she rotates 190 deg anti clock wise => for 100 deg it is North and more 90 deg means West.
Therefore, the new direction of the girl is West.