Latest Placement Paper IBM India

Latest Placement Paper IBM India

IBM Latest Previous Year Placement Paper 6

IBM PLACEMENT PAPER ( C/C++ — APTITUDE  TEST)

1. In 1978, a kg of paper was sold at Rs25/-. If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which is 6.5% a year, then what will be the cost of a kg of paper after 2 years?

(a) 29.12
(b) 29.72
(c) 30.12
(d) 32.65
(e) none of these

2. In A,B,C are having some marbles with each of them. A has given B and C the same number of marbles each of them already have. Then, B gave C and A the same number of marbles they already have. Then C gave A and B the same number of marbles they already have. At the end A,B,and C have equal number of marbles.

(i) If x,y,z are the marbles initially with A,B,C respectively. Then the number of marbles B have at the end

(a) 2(x-y-z)
(b) 4(x-y-z)
(c) 2(3y-x-z)
(d) x + y-z

Ans. (c)

(ii) If the total number of marbles are 72, then the number of marbles with A at the starting

(a) 20
(b) 30
(c) 32
(d) 39

Ans. (d)

3. If a car starts from A towards B with some velocity. Due to some problem in the engine after traveling 30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity The car reaches B 45 min later to the actual time. If the car engine fails after traveling 45km, the car reaches the destination B 36min late to the actual time What is the initial velocity of car and what is the distance between A and B in km

Ans. 20 & 130.

4. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books. He kept 15% of the money for traveling expenses and purchased 5 pencils. So how many books he can purchase with the remaining money.

5. Ten questions on analogies.

eg: chief : tribe :: governor : state
epaulette : shoulder :: tiara : head
guttural : throat :: gastric : stomach
inept : clever :: languid : active
knife : butcher ::
hammer : carpenter ::

6. The values of shares (in Rs).of A, B and C from January to June are as follows.

Month A B C
January 30 60 80
February 35 65 85
March 45 75 65
April 40 75 82
May 55 75 85
June 50 75 80

i) During this period which share has undergone maximum fluctuation?
ii) In which month it is possible to buy B and C selling A?
iii) In which month the share values are very low?
iv) By purchasing one share of A and 4 each of B and C in the beginning of the period,
when should these be sold to get maximum profit?

7. In a computer institute 9 languages can be taught. The module is of 6 months duration and of the six languages only one can be taught each month . In addition to that BASIC is always taught and should be in first month itself

WORD PERFECT is to be taught in the preceeding week of WORD STAR. FORTRAN can not be taught until COBAL is taught prior to that BINO, FIFO can never be taught in single module languages are BASIC, WORD STAR, WORD PERFECT, FORTRAN, COBAL, BINO, FIFO, LOTUS, C

i) If word star is in 3rd month , what could be in 6th month.
ii) If COBAL is in the 2nd month and BINO in 6th month. FORTRAN will be taught in which month.

8. In a class, except 18 all are above 50 years. 15 are below 50 years of age. How many people are there

(a) 30
(b) 33
(c) 36
(d) none of these.

Ans. (d)

9. A square plate of some size is cut at four corners. Equal squares of the same size are cut and is formed as open box. If this open box carries 128 ml of oil. What is the size of the side of the plate?

(a) 17
(b) 14
(c) 13
(d) None of these

10. In a square, all the mid points are joined. The inner square is shaded. If the area of the square is A, what is the area of the shaded area?

11. Two questions on basic angles i.e given a circle, a few chords or diameter is drawn etc.

12. If the follwoing statements are given

@(a,b)= (a+b)/2
/(a,b)= a/b
*(a,b)= ab
If a=1, b=2 then find

i) /(a,(@(a,b),*(a,b)))

ii) */(a,@(*(a,b)))

13. If the follwoing statements are given

(x#y) = x + y- xy
(x*y) = (x + y)/2
i) Find the values of x, y will satisfy this equation (x#y)#(x*y) < (x#y)
ii) Find the values of x, y will satisfy this equation (a*b)#(b*c)< (a#b)*(b*c)

14. Export PS1 results in(PS1 pwd)

a) primary prompt being your current directory
b) primary prompt and secondary prompts being the current directory
c) primary prompt prompt being your home directory
d) primary prompt and secondary prompts being the home directory
e) None of the above.

15. If you type in the command

nohup sort employees > list 2 > error out & and log off ,the next time you log in, the output will be

a) in a file called list and the error will de typed in a file error out
b) there will be no file called list or error out
c) error will be logged in a file called list and o/p will be in error out
d) you will not be allowed to log in
e) none of the above

16. In UNIX a files i-node ……?

Ans. Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size, number of lines to a file, permissions etc.

17. The UNIX shell ….

a) does not come with the rest of the system
b) forms the interface between the user and the kernal
c) does not give any scope for programming
d) does not allow calling one program from with in another
e) all of the above

Ans. (b)

18. enum number { a= -1, b= 4,c,d,e} What is the value of e ?

(a) 7
(b) 4
(c) 5
(d) 15
(e) 3

19. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is

a) init
b) getty
c) both (a) and (b)
d) none of these

Ans. (a)

20. Output of the following program is

main()
{int i=0;
for(i=0;i<20;i++)
{switch(i)
case 0:i+=5;
case 1:i+=2;
case 5:i+=5;
default i+=4;
break;}
printf(“%d,”,i);
}
}

a) 0,5,9,13,17
b) 5,9,13,17
c) 12,17,22
d) 16,21
e) Syntax error

Ans. (d)

21. What is the output in the following program

main()
{char c=-64;
int i=-32
unsigned int u =-16;
if(c>i)
{printf(“pass1,”);
if(c

IBM Latest Previous Year Placement Paper 5

IBM Latest Previous Year Placement Paper 5

1. Arrange the fractions 5/8, 7/12, 13/16, 16/29 and 3/4 in ascending order of magnitude.

Ans-16/29 < 7/12 < 5/8 < 3/4 < 13/16

2. Identify the missing number in the series.
54, 49, ?, 39, 34

A.47   C.46
B. 44   D.48
Ans-B

3. Identify the missing number in the series.
5, 6, 7, 8, 10, 11, 14, ?, ?
A.19    C. 17
B. 15   D.16  E. 21
Ans-B,A

4. Identify the missing number in the series.
48, 46, 42, 38, ?
A.32    C. 30
B. 33    D.34   E. 35
Ans-C

5. Identify the next letter in the series.
T, V, X, Z, ?
A.Y    B. K
C. B  D.A   E. W

6. If a and b are odd numbers, then which of the following is even ?

A. a + b   B. a + b + 1
C. ab    D. ab + 2  E. None of these
Ans-A

7. The letters A, B, C, D, E, F and G, not necessarily in that order, stand for seven consecutive integers from 1 to 10.
D is 3 less than A
B is the middle term
F is as much less than B as C is greater than D
G is greater than F

1. The fifth integer is
(a) A  (c) D
(b) C  (d) E   (e) F
Ans-(b)

2. A is as much greater than F as which integer is
less than G
(a) A  (b) B
  (c) C  (d) D   (e) E
Ans-(d)
3. If A = 7, the sum of E and G is
(a) 8  (c) 12
(b) 10   (d) 14   (e) 16
Ans-(b)

8. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
A. x   C.  -x
B.  x2   D.  1/x
Ans-D

9. Complete the series.
3, 8, –, 24, –, 48, 63
Ans-15,35

10. Complete the series
-972 324 -108 36 -12 …
A. -3  C.  -4
B. 3   D.  4
Ans-D

11. Complete the series
123 135 148 160 173 …
A. 183  C.  192
B. 185   D.  187
Ans-B

12. If three numbers are added in pairs, the sums equal 10, 19 and 21. Find the numbers
Ans-6,4 &15

13. Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.
Ans-10

14. A computer printer produces 176400 lines in a given day. If the printer is in operation for 7 hrs during the day how many lines did it print per minute?
A. 480  C.  410
B. 400   D.  420
Ans-D

15. If 3*2=46 2*5=104 4*3=68 then 4*7=?
A.148  B.94
C. 814  D.28
Ans-A

16. You have plastic chips in your hand which are red on top and blue on the bottom. If you dropped 8 plastic chips, how many would probably land with the red side up?
A. 2  B. 4
C. 5   D.6
Ans-B

17. A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives and it was found that now the provisions will last 8 days less, when given at the rate of 825 grams per head. How, many more men can it feed?
Ans-1700 men

18. Shyam’s car gives an average of 20 km per litre,then the difference in the cost of travel per kilometre betweenthe two cars is
A.Rs 4.3  B. Rs 3.5
C. Rs 2.5  D. cannot be determined
Ans-D

19. 5 mangoes and 4 oranges cost as much as 3mangoes and 7 oranges. What is the ratio of cost of onemango to the cost of one orange?
A. 4 : 3  B. 1 : 3
C. 3 : 2   D. 5 :
Ans-C

20. A train running at 72 kms per hour crosses acoconut tree standing by the side of the track in 7 seconds.The length of the train is:
A. 104 metres  B. 140 metres
C. 504 metres  D. 540 metres
Ans-B

21. The clinic of a Doctor faces the West. From the backside of his clinic, he walks straight 100 metres then turn to the left and walks 100 metres again. Finally, he turns towards right and stops after walking 50 metres. Now in which direction is Doctor from the starting point?
A. South-West  B. North-East
C. South-East   D. North-West
Ans-B

22. If ‘P + Q’ means ‘P is the brother of Q’; ‘P × Q’ means ‘P is the father of Q’, ‘P ÷ Q’ means ‘P is the mother of Q’; which of the following would mean ‘R is the son of M’?
A.  M × S × R   B.  M + R × S
C.  M ÷ R × S   D. M × S ÷ R
Ans-C

23. Apartments in the Riverdale Manor cost less than apartments in The Gaslight Commons. Apartments in the Livingston Gate cost more than apartments in the The Gaslight Commons. Of the three apartment buildings, the Livingston Gate costs the most. If the first two statements are true, the third statement is
A. True
B. False
C. Uncertain
Ans-A

24. Find the wrong number in the following series:
1, 2, 4, 7, 13, 24, 54, 81
A. 13    B. 24
C. 54    D 81
Ans-D

25. The sixth term of a HP is 1/61 and the 10th term is 1/105. The first term of the H.P. is
A. 1/39  B. 1/28
C. 1/17   D.  1/6
Ans-D

26. The set of all integers x such that |x – 3| < 2 is equal to
A.{1, 2, 3, 4, 5}  B. {1, 2, 3, 4}
C. {2, 3, 4}   D.{-4, -3, -2}
Ans-C

27. A man is standing on a railway bridge which is 180 m long. He finds that  a train crosses the bridge in 20 seconds but himself in 8 seconds. Find the length of the train and its speed?
`Ans-120 m, 54 km

28. Two trains 100  metres and 120 metres long  are running in the same direction with speeds of  72 km/hr,In howmuch   time will the first train cross the  second?
A. 44 sec   C. 120 sec
B. 30 sec   D.50 sec
Ans-A

29. In a game of 80 points; A can give B 5 points  and C 15  points. Then how many points  B can give C  in a game of 60 ?
A. 5 points   C. 7 pts
B. 6 points   D. 8 points
Ans-D

30. Find the missing figures :

(i) ?% of 25 = 20125  Ans-8.5
(ii) 9% of ? = 63  Ans-70
(iii) 0.25% of ? = 0.04  Ans-16

31. Sixty five percent of a number is 21 less than four fifth of that number. What is the number ?
Ans-140

32. Find the total number of prime factors in the expression (4)11 x (7)5 x (11)2.
Ans-29

33. A number is as much greater than 36 as is less than 86. Find the number
Ans-61

34. . 4/15 of 5/7 of a number is greater than 4/9 of 2/5 of the same number by 8. What is half of that number?
A. 310   C. 320
B. 315   D.325
Ans-B

35. A dog takes 4 leaps for every 5 leaps of a hare but 3 leaps of a dog are equal to 4 leaps of the hare. Compare their speeds.
A. 15:12  C. 16:15
B. 14:17  D. 17:14
Ans-C

36. Rajeev can cover a certain distance in 1 hr. 24 min. by covering two-third of the distance at 4 kmph and the rest at 5 kmph. Find the total distance.
A. 6   C. 7
B. 4   D. 8
Ans-A

37. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece in 18 days. In how many days will A alone finish the work?
A. 29 days  C.  26 days
B. 27 days  D. 25 days
Ans-B

38. If two pipes function simultaneously, the reservoir will be filled in 12 hours. One pipe fills the reservoir 10 hours faster than the other. How many hours does it take the second pipe to fill the reservoir?
A. 20 hours  C. 40 hours
B. 30 hours  D. 35 hours
Ans-B

39. Find out the wrong number in the given sequence of numbers.
1, 2, 6, 15, 31, 56, 91

A. 31   B. 91
C. 56   D. 15
Ans-B

40. 39 persons can repair a road in 12 days, working 5 hours a day. In how many days will 30 persons, working 6 hours a day, complete the work?
A. 10   B. 13
C. 14   D. 15
Ans-B

Technical questions
1. Write a program to delete an element from an array?

2. Can the size of an array be declared at runtime? Explain

3. Write a program using an array that computes the sum and the average of nth input values from the keyboard and prints the calculated sum and average.

4. Write a program for n lines
1 2 3 4 5
16 17 18 19 6
15 24 25 30 7
14 23 22 21 8
13 12 11 10 9

5. How to write a C program to find the power of 2 in a normal way and in single step?

6. Write a Program to convert decimal to binary no.

7. What is wrong with this code?

#include <stdio.h>
#define NAME __FILE__
main()

{

FILE *fopen(), *fp;
int c;
printf(“The program itself is displayed like this: “);
fp = fopen (“NAME”, “r”);
c = getc (fp);
while (c != EOF)
{
putchar (c);
c = getc (fp);
}
fclose(fp);
}

8. ssign a=56;how to separate that number(ie:5,6) and multiply(ie:5*6) using bitwise operator?

9. Which DOS command will format a floppy disk and transfer the system files
A. SYS C: A:
B. SYS A:
C. FORMAT A: /S
D. FORMAT A: /T
E. None of the above
Ans-C

10. How can I access a FAT32 partition?

11. What type of group is not available in a domain that is running at the mixed-mode functional level?
Ans- Universal group

12. List the Coffman’s conditions that lead to a deadlock

13. What are the typical elements of a process image?

14. Your default unmask is 002. What does this mean?
A.  Any file you create will have the permissions set as owner and group having read  and write permissions; others as read only.
B. Any file you create will have the permissions set as owner and group having read,  write and execute permissions; others as read and execute.
C.  Any directoy you create will have the permissions set as owner and group having  read, write and execute permissions; others as read and write permissions.
D. Any directory you create will have the permissions set as owner and group having  read and write permissions; others as read only.
Ans-A

15. What is a binary semaphore? What is its use?

16. Can SharePoint compare two document versions?

17. What are the sub-components of I/O manager in Windows NT?

18. What level of security does Windows NT meets?
Ans-C2 level security

19. Identify the class name for the following code: ABC123 course();

A. ABC123   C. course()
B. course   D. All of the above.
Ans-A

20. The keyword “inverse” is used in which of the following?

A. Class   C. Relationship
B. Attribute   D. All of the above.
Ans-C

21. Which of the following is an ordered collection of elements of the same type?
A. Set   B. Bag
C. List   D. Dictionary
Ans-C

22. ODBC core SQL grammar contains which of the following?:

A. INSERT, UPDATE, DELETE only
B. Stored procedures only
C. Full SELECT (includes subqueries) only
D. Both 1 and 3 above are contained in the ODBC core SQL.
Ans-D

23. What will be the output of the program?

A. 1 2 3  B. 1 2 3 4
C. 2 3 4  D. 1
Ans-B

24. Point out the error in the program

A. Error: Declaration syntax  B. Error: Expression syntax
C  Error: LValue required  D. Error: Rvalue required
Ans-C

25. When would a structure variable get destroyed?
A. When no reference refers to it, it will get garbage collected.
B. Depends upon whether it is created using new or without using new.
C. When it goes out of scope.
D. Depends upon the Project Settings made in Visual Studio.NET.
E. Depends upon whether we free it’s memory using free() or delete().
Ans-c

26. What do the following declaration signify?
char *arr[10];
A. arr is a array of 10 character pointers.
B. arr is a array of function pointer.
C. arr is a array of characters.
D. arr is a pointer to array of characters.
Ans-A

27. What do the following declaration signify?
int (*pf)();
A. pf is a pointer to function.
B. pf is a function pointer.
C. pf is a pointer to a function which return int
D. pf is a function of pointer variable.
Ans-C

28. What will be the output of the program?

A. 4, 4, 8   B. 2, 4, 4
C. 4, 4, 2   D. 2, 4, 8
Ans-B

29.  In the following code what is ‘P’?
typedef char *charp;
const charp P;
A. P is a constant  B. P is a character constant
C  P is character type  D. None of above
Ans-A

30. What will be the output of the C#.NET code snippet given below?
byte b1 = 0xF7;
byte b2 = 0xAB;
byte temp;
temp = (byte)(b1 & b2);
Console.Write (temp + ” “);
temp = (byte)(b1^b2);
Console.WriteLine(temp);

A. 163 92    C. 192 63
B. 92 163    D. 0 1
Ans-A

31. In the following pgm add a stmt in the function fun such that the address of ‘a’ gets stored in ‘j’

main(){
  int * j;
  void fun(int **);
  fun(&j);
}
void fun(int **k) {
  int a =0;
  /* add a stmt here*/
}

32. Draw the B-tree of order 3 created by inserting the following data arriving in sequence – 92 24 6 7 11 8 22 4 5 16 19 20 78

33. Convert the given graph with weighted edges to minimal spanning tree.

34. Convert the expression ((A + B) * C – (D – E) ^ (F + G)) to equivalent Prefix and Postfix notations.

35. What are the methods available in storing sequential files?

36. Suppose a Generic class called SortObjects is to be made capable of sorting objects of any type (Integer, Single, Byte etc.). Which of the following programming constructs should be used to implement the comparision function?
A. Namespace  B. Interface
C. Encapsulation D. Delegate  E. Attribute
Ans-D

37. In tree construction which is the suitable efficient data structure?

38. If an XML document does not have a DTD, then by definition it is:
A. not-type-valid.   C. an HTML document.
B. type-valid.   D. None of the above is correct
Ans-A

39. Predict the output or error(s) for the following:

class Sample
{
public:
        int *ptr;
        Sample(int i)
        {
        ptr = new int(i);
        }
        ~Sample()
        {
        delete ptr;
        }
        void PrintVal()
        {
        cout « “The value is ” « *ptr;
        }
};
void SomeFunc(Sample x)
{
cout « “Say i am in someFunc ” « endl;
}
int main()
{
Sample s1= 10;
SomeFunc(s1);
s1.PrintVal();
}

40. How can a ‘::’ operator be used as unary operator?

IBM Latest Previous Year Placement Paper 4

IBM Latest Previous Year Placement Paper 4

SECTION#1

1. If a car starts from A towards B with some velocity. Due to some problem in the engine after travelling 30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity .The car reaches B 45 min later to the actual time. If the car engine fails after travelling 45km, the car reaches the destination B 36min late to the actual time What is the initial velocity of car and what is the distance between A and B in km
Ans. 20 & 130.

2. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books. He kept 15% of the money for travelling expenses and purchased 5 pencils. So how many books he can purchase with the remaining money.

3. The values of shares (in Rs).of A, B and C from January to June are as follows.
  Month A B C
January 30 60 80
February 35 65 85
March 45 75 65
April 40 75 82
May 55 75 85
June 50 75 80

i) During this period which share has undergone maximium fluctuation?
ii) In which month it is possible to buy B and C selling A?
iii) In which month the share values are very low?
iv) By purchasing one share of A and 4 each of B and C in the beginning of the period,
when should these be sold to get maximum profit?
4. In a two-digit, if it is known that its unit’s digit exceeds its ten’s digit by 2 and that the product of the given number and the sum of its digits is equal to 144, then the number is:
Ans: 24

5. The value of  [ (0.96)3 – (0.1)3 ] / [(0.96)2 + 0.096 + (0.1) 2]  
ans: 0.86

6. The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio?
Ans: 21:22

7.  find the next no in the series 15, 31, 63, 127, 255, (….)
Ans: 511

8. A car owner buys petrol at Rs.7.50, Rs. 8 and Rs. 8.50 per liter for three successive years. What approximately is the average cost per litre of petrol if he spends Rs. 4000 each year?
Ans: 7.89

9. In Arun’s opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not agree with Arun and he thinks that Arun’s weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother’s view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?
Ans:67kg

10. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.
Ans:4:3

11. The L.C.M. of two numbers is 48. The numbers are in the ratio 2 : 3. Then sum of the number is:
Ans:40

12. Let N be the greatest number that will divide 1305, 4665 and 6905, leaving the same remainder in each case. Then sum of the digits in N is:
Ans:4

13. Find the odd one 11, 48, 100, 384, 768, 3072
Ans:100

14. If a quarter kg of potato costs 60 paise, how many paise will 200 gm cost?
Ans:48 paise

15. 3 pumps, working 8 hours a day, can empty a tank in 2 days. How many hours a day must 4 pumps work to empty the tank in 1 day?
Ans: 12

16. 50 men took a dip in a water tank 40 m long and 20 m broad on a religious day. If the average displacement of water by a man is 4 m3, then the rise in the water level in the tank will be:
Ans:25

17. m and n are whole numbers such that mn = 121, the value of (m – 1)n + 1 is:
Ans:1000

18.a=2, b=3, c=6  Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c
Ans. 11/30

19. What does the hexa number E78 in radix
(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
 (e) 131112
Ans. (d)

20. Q is not equal to zero and k = (Q x n – s)/2  What is n?
 (a) (2 x k + s)/Q
(b) (2 x s x k)/Q (c) (2 x k – s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q (e) (k + s)/Q

Questions 21 – 25 are to be answered on the following data
A causes B or C, but not both
F occurs only if B occurs D occurs if B or C occurs E occurs only if C occurs
J occurs only if E or F occurs
D causes G,H or both H occurs if E occurs G occurs if F occurs

21. If A occurs which of the following must occurs?
I.   F and G
 II.  E and H
III.D
  (a) I only
  (b) II only
  (c) III only
  (d) I,II, & III
  (e) I & II (or) II & III but not both
Ans. (e)

22.  If B occurs which must occur?
(a) D
(b) D and G
(c) G and H
(d) F and G
(e) J
Ans. (a)

23.If J occurs which must have occurred
(a) E
(b) either B or C
(c) both E & F
(d) B
(e) both B & C
Ans. (b)

24. Which may occurs as a result of cause not mentioned
I.D
II. A
III. F
(a) I only
(b) II only
(c) I & II
(d) II & III
(e) I,II & III
Ans. (c)

25. E occurs which one cannot occurs
(a) A
(b) F
 (c) D
(d) C
(e) J
Ans. (b)

26.A 5-litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water,approximately what percent of the  resulting solution in the jug is salt?
(A)7.5%          (B)9.5%           (C) 10.5%        (D)12%           (E)15%

27. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann.

28.Directions to solve
  Read the paragraph carefully and answer the questions:

Six knights – P, Q,R,S,T and U – assemble for a long journey in Two travelling parties. For     security, each travelling party Consists of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point the knights can, if they wish, rearrange their
travelling parties before continuing, again in two parties along separate northern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of travelling parties must be in accord with the following conditions P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly,can never travel together. p must travel in the same party with sQ cant travel by the southern route U cant change

a. If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route,the other members of this party besides P and U must be
a) Q and S
b) Q and T
c) R and S
d) R and T    
e) S and T
 Ans: e

b.If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible  travelling party and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route
Ans: b

c. If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the        northern route, the other members of this party besides U must be
a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T
e) R and T
Ans: c

d. If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different parties, and R travels by the northern route,then T must travel by the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U
Ans: a

e. If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one travelling party to the other travelling party, that knight must be
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T
Ans: e

Questions 29 – 32:
 A, B, C, D, E and F are six positive integers such that
B + C + D + E = 4A
C + F = 3A
C + D + E = 2F
F = 2D
E + F = 2C + 1
If A is a prime number between 12 and 20, then

29. The value of F is
(A) 14
(B) 16
(C) 20
(D) 24
(E) 28

 30. Which of the following must be true?
(A) D is the lowest integer and D = 14
(B) C is the greatest integer and C = 23
(C) B is the lowest integer and B = 12
(D) F is the greatest integer and F = 24
(E) A is the lowest integer and A = 13

IBM Previous Years Placement Paper 3 – HBTI Kanpur

IBM Previous Years Placement Paper 3 – HBTI Kanpur

1. There are 5 packages. The weight of 1st package is 500 kg and the weight of the 2nd package is 50% higher than the weight of 3rd package whose weight is 45% higher than the 1st package weight. The fourth package at 360 kgs is 60% lighter than the fifth package. Find the average weight of all the five packages.
a)714.5 kgs 
b)798.3 kgs 
c)723.9 kgs 
d)712.6 kgs
Answer : a)714.5 kgs

2. Find the smallest number which leaves 22,35, 48 and 61 as remainders when divided by 26, 39, 52 and 65 respectively.
a)760 
b)776 
c)766 
d)780
Answer : b)776

3. The average number of visitors of a library in the first 4 days of a week was 58. The average for the 2nd, 3rd, 4th and 5th days was 60.If the number of visitors on the 1st and 5th days were in the ratio 7:8 then what is the number of visitors on the 5th day of the library?
a)18 
b)64 
c)58
d)56
Answer : b)64

4. Find the smallest 8-digit number which gives 15 as a remainder when divided by 38, 22 and 16.
a)10002004 
b)10002015 
c)10001919 
d)10000015
Answer : c)10001919

5. A man gave Rs.A for buying every 10 items and Rs.B for buying every extra item. If he bought 10 items on Monday 13 items on Tuesday, 12 items on Wednesday, 11 items on Thursday and 12 items on Friday then what is his average daily spending in rupees for the five days?
a)A+ 8B/5 
b)(5A+9B)/5 
c)10A+ 8B/5 
d)5A+8B
Answer : a)A+ 8B/5

6. In an exam, Ajith, Sachu, Karna, Saheep and Ramesh scored an average of 39 marks. Saheep scored 7 marks more than Ramesh. Ramesh scored 9 fewer than Ajith. Sachu scored as many as Saheep and Ramesh scored.Sachu and Karna scored 110 marks them. If Ajith scores 32 marks then how many marks did Karna score?
a)53 marks 
b)23 marks 
c)57 marks 
d)30 marks
Answer : c)57 marks

7. Let p and q be two prime numbers such that p is greater than q. If 319 is their LCM then the difference of thrice of q and p is:
a)1 
b)0 
c)4 
d)9
Answer : c)4.

8. Let 13 and 273 are the HCF and LCM of two numbers respectively, and if one of them is less than 140 and greater than 60 then what will be that number?
a) 121 
b) 91 
c) 75 
d) 131
Answer : b) 91

9. In an exhibition, the entrance ticket for Kids was Rs.16 and Rs.20 for adults. Every year, adult’s cost increases by 25% more than kid’s increase rate which is 25%. What will be the difference of their ticket cost after 2 years?
a) Rs.16 
b) Rs.15 
c) Rs.20 
d) Rs.18
Answer : c) Rs.20

10. If 200 chocolates were distributed among 100 people, in such a manner that each man received 1 chocolate, each woman received 4 chocolates and each child received 6 chocolates. Find which of the following is a possible value for the number of children?
a) 12 
b) 16 
c) 8 
d) 0
Answer : c) 8

11. An exhibition was conducted for 4 weeks. The number of tickets sold in 2nd workweek was increased by 20% and increased by 16% in the 3rd workweek but decreased by 20% in the 4th workweek. Find the number of tickets sold in the beginning, if 1392 tickets were sold in the last week.
a) 1750 
b) 1550 
c) 1250 
d) 1000
Answer : c) 1250

12. The cost of two varieties of paint is Rs.3969 per 2 kg and Rs.1369 per 2 kg respectively. After how many years will the value of both paint be the same, if variety1 appreciates at 26% per annum and variety2 depreciates at 26% per annum?
a) 3 
b) 4 
c) 1 
d) 2
Answer : d) 2.

13. 121, 102, 84, 72, 61, 54,?
a) 102 
b) 84 
c) 72 
d) all are right
Answer : b) 84.

14. 5, 6, 14, 45, 184, 925,?
a) 45 
b) 925 
c) 184 
d) all are right
Answer : d) all are right.

15. 764, 620, 520, 456, 400, 404,?
a) 400 
b) 404 
c) 456 
d) all are right
Answer : a) 400

16. 1337, 662, 331, 164, 81, 40,?
a) 164 
b) 81 
c) 662 
d) all are right.
Answer : c) 662

17. If pq=28 where p and q are whole numbers then which of the following will be (p2 – q2)?
a) 32 
b) 83 
c) 783 
d) cannot be determined.
Answer : c) 783

18. The age of the grand father is the sum of his three grandsons.The second is 2 year younger than first one and the third one is 2 year younger than the second one. Then what will be the age of the grandfather?

19. Dinesh is seated 7 from the left and satish is seated 12 from the right. when they interchange their positions, dinesh is seated 22nd from the left. How many people are there?

20. The main line train starts at 5.00AM and the harbor line train starts at 5.02AM. Each train has the frequency of 10 minutes.If a guy goes in the morning at a random time what is the probability of he getting main line train?

21. In 1978, a kg of paper was sold at Rs25/-. If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which is 6.5% a year, then what will be the cost of a kg of paper after 2 years?

22. What is the probability of getting 3 or 4 in 3 consecutive rolls of a dice ?

23. The diameter of a wheel is 1.26m. If this wheel rotates 500 rotations, how long it can travel?

24. A finishes a work in 12 days and B finishes same work in 14 days.If they work for a day alternately with A beginning, how many days will it take to complete the work?

25. How is the father of the man ,who is the brother of the only aunt of my brother related to me?
26. In a class of 60 boys, 45 like pizza, 30 like burger and 5 like neither. Find number of boys who like both?

27. A fuel dealer mixes two brands of fuel which cost in the ratio 2:3 A solution of 30% Brand A with Brand B yields profit of 10% when sold at RS 297. What is cost of brand B?

28. The diameter of a wheel is 1.26m. If this wheel rotates 500 rotations, how long it can travel?

29. Adam stands facing towards north-west direction.He walks 61 m and then turns southwards and walks another 60 m. How far is he from the starting point.?

30. If A driver drives a car four times a lap 10,20 30,60 kmph what is his average speed?

IBM Previous Year Placement Paper 2

IBM Previous Year Placement Paper 2

It consist of mainly three sections.

a) Section 1 : Matrix Test

– No of question : 15 ( 13 minutes )

Note :  No negative marks for this section

b) Section 2 : Number Series Test

– No of question : 20 (15 minutes)

Note : Negative marking(1/4) is there for this section

c) Section 3 : Analytical type (Aptitude)

– No of question :12 (15 minutes)

Note : Negative marking(1/4) is there for this section.

About Matrix Test :

This is the new pattern of IBM. This new pattern has been implemented. It contains 3 sections.

i) Section A

Some information is given in the form of matrices, with headings for rows as row1, row2 …. Etc. For columns with headings as column1, column 2…. Etc. Those matrices are as follows.

Row1 @ * 2 Z Row2 S K ? $ Row3 I P Z + Row4 # 8 F Q

Questions are as follows ( not same questions but same type):

1. After giving similar type of conditions , what is the element left to H? In this section they gave around 4 matrices of this type and gave some questions for each matrix.

2. 5’s then which column elements sum equals to 9?

3. If column1 , Column 4 are interchanged and row3 , row4 are interchanged and diagonal elements from top left to bottom right are written in reverse order then what is the element in row1 and column 1?

4. If a company produces 15 different model of tv sets of 2 inchs screen and 4 different model of 4 inches screen size. Then how many model should vendor has for all the model so that all models willdisplayed in the showroom?

5. If a team consists 20 members in which 20% are mathematician then how many member should they hire so that the ratio would become 10/11.

6. If Z’s in odd numbered rows are replced with 7’s and S’s in odd numbered columns are replaced with.

Section B

All questions in this section are from number series. Total number of questions are 20.Time limit is 4 minutes. These are also multiple choice questions( 5 options). Negative marking(1/4) is there for this section.

1.  40,42,4241,41,,42,44,44,?

Answer :  44

2. 17,18,19,34,35,19,20,?

Answer :  21

3 . 22,21,34,33,45,?

Answer :  44

Section C

1. The rate of colour toner increases $33 to $35 and rate of black & white toner increases $28 to $29. If company spends $1540 in which 3/5 is colour toner then how much is total Expenditure increases after the cost hike.

2. A computer shop consists of 3 brand’s laptop .Laptop of brand A is sold 3/16, B is sold 1/16 and c is sold ¾ then what fraction is sold by the shop in all.

3. Printer A prints 8192 character per min and printer B prints 13862 character per minutes four character are equal to one word. Printer A starts at 7:15 am while Printer B starts at 7:29 am then at what time both will have same no of words printed.

4. In a library there are 5 cluster and each is having 44 books(module). In first weak 75  books are used, in second 95, in third 95 and in fourth 160 books are used.then tell how much fraction of booksare used.

5. We have 171 kg rice custing 7 rs/kg.we have rice at 11 rs/kg and 2 rs/kg .then after mixing 11 rs/kg  and 2 rs/kg rice. What is quantity of 11 rs/kg rice.

6. Rectangular room has width half of its length. When 6 is decreased from both length and width then its area is differed by 108 so find the width.

7. Company A taken a truck on rent of $1280 per month another company B bought the truck in $40000 and send $120 per month. After 4 years what will be the difference in the Amount spent by the bothcompanieson the TRUCK.

8. In a company printing work is done by two machine 5% of the work done by machine A are wasted ,and 40% of work done by machine B are wasted. if the 80% of the total work is done by machine A. Then what is the total percentage of wastage.

Aptitude Questions

1. Direction : In A,B,C are having some marbles with each of them. A has given B and C the same number of marbles each  of them already have. Then, B gave C and A the same number of marbles they already have.Then C gave A  and B the same number of marbles they already have.At the end A,B,and C have equal number of marbles.

(i) If x,y,z are the marbles initially with A,B,C respectively. Then the number of marbles B have at the end.

(a) 2(x-y-z)
(b) 4(x-y-z)
(c) 2(3y-x-z)
(d) x + y-z

Answer : (c)

(ii) If the total number of marbles are 72, then the number of marbles with A at the starting

(a) 20
(b) 30
(c) 32
(d) 39

Answer : (d)

2. If a car starts from A towards B with some velocity. Due to some problem in the engine after travelling  30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity The car reaches B 45 min later to the actual time.If the  car engine fails ofter travelling 45km, the car reaches the destination B 36min late to the actual time. What  is the initial velocity of car and what is the distance between A and B in km

Answer:  20 and 130

3. In 1978, a kg of paper was sold at Rs25/- If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which  is 6.5% a year, then what will be the cost of a kg of paper after 2 years?

(a) 29.12
(b) 29.72
(c) 30.12
(d) 32.65

4. Ten questions on analogies.

Example:

chief : tribe :: governor : state
epaulette : shoulder :: tiara : head
guttural : throat :: gastric : stomach
inept : clever :: languid : active
knife : butcher ::
hammer : carpenter ::

5. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books. He kept 15% of the money for  travelling expenses and purchased 5 pencils. So how many books he can purchase with the remaining money.

6. A square plate of some size is cut at four corners. Equal squares of the same size are cut and is formed as open  box.If this open box carries 128 ml of oil. What is the size of the side of the plate?

(a) 17
(b) 14
(c) 13
(d) None of these

7. In a square, all the mid points are joined. The inner square is shaded. If the area of the square is A, what is the  area of the shaded area?

8. Two questions on basic angles i.e given a circle, a few chords or diameter is drawn etc.

9. If you type in the comman nohup sort employees > list 2 > error out & and log off ,the next time you log in, the output will be

a) in a file called list and the error will de typed in a file error out
b) there will be no file called list or error out
c) error will be logged in a file called list and o/p will be in error out
d) you will not be allowed to log in

10. enum number { a= -1, b= 4,c,d,e} What is the value of e ?

(a) 7
(b) 4
(c) 5
(d) 15
(e) 3

11. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is

a) init
b) getty
c) both (a) and (b)
d) none of these

Answer : (a)

12. The values of shares (in Rs).of A, B and C from January to June are as follows.

Month A B C

January 30 60 80

February 35 65 85

March 45 75 65

April 40 75 82

May 55 75 85

June 50 75 80

i)   During this period which share has undergone maximium fluctuation?
ii)  In which month it is possible to buy B and C selling A?
iii) In which month the share values are very low?
iv) By purchasing one share of A and 4 each of B and C in the beginning of the period,when shoudl these be sold to get maximum profit?

13. In UNIX a files i-node ……?

Answer : Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size, number of lines to a file, permissions  etc.

14. The UNIX shell ….

a) does not come with the rest of the system
b) forms the interface between the user and the kernal
c) does not give any scope for programming
d) deos not allow calling one program from with in another

Answer : (b)

15. In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there

(a) 30
(b) 33
(c) 36
(d) none of these.

Answer : (d)

16. Which of the following API is used to hide a window

a) ShowWindow
b) EnableWindow
c) MoveWindow
d) SetWindowPlacement

Answer : (a)

17. Output of the following program is main()

{ int i=0;
 for(i=0;i<20;i++)
 {switch(i)
 case 0:i+=5;
 case 1:i+=2;
 case 5:i+=5;
 default i+=4;
 break;}
 printf(“%d,”,i);
 }
 }

a) 0,5,9,13,17
b) 5,9,13,17
c) 12,17,22
d) 16,21
e) Syntax error

Answer : (d)

18. What is the ouptut in the following program

main()
 {char c=-64;
 int i=-32
 unsigned int u =-16;
 if(c>i)
 {printf(“pass1,”);
 if(c<u)
 printf(“pass2”);
 else
 printf(“Fail2”);
 }
 else
 printf(“Fail1);
 if(i<u)
 printf(“pass2”);
 else
 printf(“Fail2”)
 }

a) Pass1,Pass2
b) Pass1,Fail2
c) Fail1,Pass2
d) Fail1,Fail2
e) None of these

Answer :  (c)

19. The command grep first second third /usr/you/myfile

a) prints lines containing the words first, second or third from the file /usr/you/myfile
b) searches for lines containing the pattern first in the files  second, third, and /usr/you/myfile and prints them
c) searches the files /usr/you/myfiel and third for lines containing the words first or second andprints them
d) replaces the word first with the word second in the files third and /usr/you/myfile
e) None of the above

Answer : (b)

20. In the process table entry for the kernel process, the process id value is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 255
(e) it does not have a process table entry

Answer : (a)

21. What will the following program do?

void main()
 {
 int i;
 char a[]=”String”;
 char *p=”New Sring”;
 char *Temp;
 Temp=a;
 a=malloc(strlen(p) + 1);
 strcpy(a,p); //Line number:9//
 p = malloc(strlen(Temp) + 1);
 strcpy(p,Temp);
 printf(“(%s, %s)”,a,p);
 free(p);
 free(a);
 } //Line number 15//

a) Swap contents of p & a and print:(New string, string)
b) Generate compilation error in line number 8
c) Generate compilation error in line number 5
d) Generate compilation error in line number 7
e) Generate compilation error in line number 1

Answer : (b)

22. What will be result of the following program?

void myalloc(char *x, int n)
 {x= (char *)malloc(n*sizeof(char));
 memset(x,,n*sizeof(char));
 }
 main()
 {char *g=”String”;
 myalloc(g,20);
 strcpy(g,”Oldstring”);
 printf(“The string is %s”,g);
 }

a) The string is : String
b) Run time error/Core dump
c) The string is : Oldstring
d) Syntax error during compilation
e) None of these

23. Which of the following function is used to repaint a window immediately

a) Sendmessage(hWnd,WM_PAINt,……)
b) InvalidateRect(…….)
c) MoveWindow
d) WM_COPY
e) None

24. Which function is the entry point for a DLL in MS Windows 3.1

a) Main
b) Winmain
c) Dllmain
d) Libmain
e) None

Answer : (b)

25. The standard source for standard input, standard output and standard error is

a) the terminal
b) /dev/null
c) /usr/you/input, /usr/you/output/, /usr/you/error respectively
d) None

Answer : (a)

26. What will be the result of the following program?

main()
 {char p[]=”String”;
 int x=0;
 if(p==”String”)
 {printf(“Pass 1”); if(p[sizeof(p)-2]==’g’)
 printf(“Pass 2”);
 else
 printf(“Fail 2”);
 }
 else
 {
 printf(“Fail 1”);
 if(p[sizeof(p)-2]==’g’)
 printf(“Pass 2”);
 else
 printf(“Fail 2”);
 }
 }

a) Pass 1, Pass 2
b) Fail 1, Fail 2
c) Pass 1, Fail 2
d) Fail 1, Pass 2
e) syntax error during compilation

27. Which of the choices is true for the mentioned declaration ?

const char *p; and
char * const p;

a) You can’t change the character in both
b) First : You can’t change the characterr & Second : You can;t change the pointer
c) You can’t change the pointer in both
d) First : You can’t change the pointer & Second : You can’t chanage the character

28. The redirection operators > and >>

a) do the same function
b) differ : > overwrites, while >> appends
c) differ : > is used for input while >> is used for output
d) differ : > write to any file while >> write only to standard output
e) None of these

Answer : (b)

29. In the following code segment what will be the result of the function,value of x , value of y
 {unsigned int x=-1;
 int y;
 y = ~0;
 if(x == y)
 printf(“same”); else
 printf(“not same”);
 }

a) same, MAXINT, -1
b) not same, MAXINT, -MAXINT
c) same , MAXUNIT, -1
d) same, MAXUNIT, MAXUNIT
e) not same, MAXINT, MAXUNIT

Answer : (a)

30. PATH = /bin : /usr : /yourhome The file /bin/calender has the following line in it cal 10 1997The file /yourhome/calender has the following line in it cal 5 1997 If the current directory is /yourhome and calender is executed.

a) The calendar for May 1997 will be printed on screen
b) The calendar for Oct 1997 will be printed on screen
c) The calendar for the current month( whatever it is) will be printed
d) Nothing will get printed on screen
e) An error massage will be printed

31. What will be the result of the following program ?

 char *gxxx()
 {static char xxx[1024];
 return xxx;
 }
 main()
 {char *g=”string”;
 strcpy(gxxx(),g);
 g = gxxx();
 strcpy(g,”oldstring”);
 printf(“The string is : %s”,gxxx());
 }

a) The string is : string
b) The string is :Oldstring
c) Run time error/Core dump
d) Syntax error during compilation
e) None of these

Answer : ( b)

IBM Latest Previous Year Placement Paper 1

IBM Latest Previous Year Placement Paper 1

Section-B  Number series

1. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
3, 10, 101,?
A.  10101
B.  10201
C.  10202
D.  11012
Ans-C

2. In the series 2, 6, 18, 54, …… what will be the 8th term ?

A.  4370
B.  4374
C.  7443
D.  7434
Ans-B

3. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
125,80,45,20,?

A.  5
B.  8
C.  10
D.  12
Ans-A

4. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

6, 13, 25, 51, 101, ?

A.  201
B.  202
C.  203
D.  205
Ans-C

5. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
1, 3, 4, 8, 15, 27, ?
A.  37
B.  . 44
C.  50
D.  55

Ans-C

6. Which term of the series 5, 10, 20, 40, ….. is 1280?
A.  10th
B.  9th
C.  8th
D.  None of these
Ans-B

7. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
198, 194, 185, 169, ?
A.  92
B.  112
C.  136
D.  144

Ans-D

8. Which of the following will not be a number of the series 1, 8, 27, 64, 125,…..?

A.  256
B.  512
C.  729
D.  1000
Ans-A

9. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

9, 27, 31, 155, 161, 1127, ?

A.  316
B.  1135
C.  1288
D.  2254
Ans-B

10. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
90, 180, 12, 50, 100, 200, ?, 3, 50, 4, 25, 2, 6, 30, 3

A.  150
B.  175
C.  225
D.  250
Ans-A

11. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
48, 24, 96, 48, 192, ?
A.  76
B.  90
C.  96
D.  98

Ans-C

12. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
5824, 5242, ?, 4247, 3823

A.  4467
B.  4718
C.  4856
D.  5164

Ans-B

13. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
325, 259, 204, 160, 127, 105, ?

A.  94
B.  96
C.  98
D.  100

Ans-A

14. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term
3, 4, 10, 32, 136, 685, 4116
A.  10
B.  32
C.  136
D.  4116

Ans-B

15. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term
1, 5, 5, 9, 7, 11, 11, 15, 12, 17

A.  11
B.  12
C.  17
D.  15

Ans-B

16. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term

93, 309, 434, 498, 521, 533

A.  309
B.  434
C.  498
D.  521

Ans-D

17. Choose the missing terms out of the given alternatives.

b e d f ? h j ? l

A.  i m
B.  m i
C.  i n
D.  j m

Ans-A

18. Choose the missing terms out of the given alternatives.

PERPENDICULAR, ERPENDICULA, RPENDICUL, ?

A.  PENDICUL
B.  PENDIC
C.  ENDIC
D.  ENDICU
E.  None of these
Ans-E

19. Choose the correct alternative.
abca _ bcaab _ ca _ bbc _ a
A.  ccaa
B.  bbaa
C.  abac
D.  abba
Ans-C

20. Choose the correct alternative.
m _ nm _ n _ an _ a _ ma _
A.  aamnan
B.  ammanm
C.  aammnn
D.  amammn

Ans-C

Section-C Aptitude

1.  The present worth of Rs. 1404 due in two equal half-yearly installments at 8% per annum simple interest is:
A.  Rs. 1325
B.  Rs. 1300
C.  Rs. 1350
D.  Rs. 1500

Ans-A

2. In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by:

A.  21 m
B.  26 m
C.  28 m
D.  29 m
Ans-C

3. In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The probability that 1 girl and 2 boys are selected, is:

A. 21/46
B. 25/117
C. 1/50
D. 3/25

Ans-A

4. If log 27 = 1.431, then the value of log 9 is:
A.  0.934
B.  0.945
C.  0.954
D.  0.958

Ans-C

5. The banker’s gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs. 270. The banker’s discount is:
A.  Rs. 960
B.  Rs. 840
C.  Rs. 1020
D.  Rs. 760

Ans-C

6. A man buys Rs. 20 shares paying 9% dividend. The man wants to have an interest of 12% on his money. The market value of each share is:
A.  Rs. 12
B.  Rs. 15
C.  Rs. 18
D.  Rs. 21

Ans-B

7. A man standing at a point P is watching the top of a tower, which makes an angle of elevation of 30º with the man’s eye. The man walks some distance towards the tower to watch its top and the angle of the elevation becomes 60º. What is the distance between the base of the tower and the point P?

A.  4?3 units
B.  8 units
C.  12 units
D.  Data inadequate
E.  None of these

Ans-D

8. What is the difference between the compound interests on Rs. 5000 for 1 1/2  years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?
A.  Rs. 2.04
B.  Rs. 3.06
C.  Rs. 4.80
D.  Rs. 8.30

Ans-A

9. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

A.  9
B.  10
C.  12
D.  20

Ans-B

10. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

A.  Rs. 4462.50
B.  Rs. 8032.50
C.  Rs. 8900
D.  Rs. 8925
E.  None of these

Ans-D

11. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?
A.  0
B.  1
C.  10
D.  19

Ans-D

12. If 3?5 + ?125 = 17.88, then what will be the value of? 80 + 6?5 ?
A.  13.41
B.  20.46
C.  21.66
D.  22.35

Ans-D