TCS Percentage Questions with solutions – 1

1.In paper A, one student got 18 out of 70 and in paper B he got 14 out of 30. In which paper he did fare well?
a.45.3
b.46.6
c.34.8
d.44.3
Answer : b
Explaination. Find the percentages. Paper A = 18/70 x 100 = 25.7
Paper B = 14/30 x 100 = 46.6

2.Rajesh calculated his average over the last 24 tests and found it to be 76. He finds out that the marks for three tests have been inverted by mistake. The correct marks for these tests are 87, 79 and 98. What is the approximate percentage difference between his actual average and his incorrect average?
a.0
b.1
c.14
d.22
Answer:a
Explaination:Incorrect value is: 78, 97, 89
correct values are: 87, 79, 98
difference between correct and incorrect value is= 9 + 9 -18=0

3.In a certain city, 60% of the registered voters are congress supporters and the rest are BJP supporters. In an assembly election, if 75% of the registered congress supporters and 20% of the registered BJP supporters are expected to vote for candidate A, what percent of the registered voters are expected to vote for candidate A?
a.53%
b.52%
c.50%
d.21%
Answer:a
Explaination: let the people in the city be 100
Congress supporters = 60% of 100 = 60
40% are BJP=40% of 100 = 40
out of 60,75% voted for congress=75%(60)=45
out of 40%,20% voted for congress=20%(40)=8
Total=45 + 8 = 53
Total percent= 53%

4.5000 voted in an election between two candidates.14% of the votes were invalid.The winner won by a margin approximately closer to 15%.Find the number of votes secured by the person
a.2213
b.3421
c.2472
d.2134
Answer:c
Explaination: Invalid Votes = 14 % (5000) = 700
Valid Votes = 5000 – 700 = 4300 = R (say)
Assume the looser got ‘L” votes and winner got “W” votes.
W – L = 15% (R)
W + L = R
Solving we get W = 57.5% and L = 42.5%
So Winner got 57.5%(4300) = 2472

5.A survey of n people in the town of badaville found that 50% of them prefer brand A. Another survey of 100 people in the town of chottaville found that 60% prefer brand A.In total 55% of all the people surveyed together prefer Brand A.What is the total number of people surveyed?
a.35
b.49
c.92
d.100
Answer:d
Explaination: 50% (n) + 60% (100 ) = 55% (n + 100)
Solving we get n = 100

6.In a city 100% votes are registered, in which 60% vote for congress and 40% vote for BJP. There is a person A, who gets 75% of congress votes and 8% of BJP votes. How many votes got by A?
a.44.3%
b.48.3%
c.48.2%
d.44.1%
Answer:c
Explaination: Assume total votes are 100. So A got
75% of 60 = 45
8% of 40 = 3.2
A total of 48.2 %

7.M is 30% of Q, Q is 20% of P and N is 50% of P. What is M / N
a.3/25
b.3/29
c.4/27
d/3/22
Answer:a
Explaination:Take P = 100, then N = 50, Q = 20, M = 6. So M/N = 3/25

8.Half of 1 percent written as decimal is
a.5
b.0.5
c.0.05
d.0.005
Answer: Option D
Explanation: It will be 1/2(1%) = 1/2(1/100) = 1/200 = 0.005

9.Evaluate 28% of 450 + 45% of 280
a.232
b.242
c.252
d.262
Answer: Option C
Explanation:
= (28/100) * 450 + (45/100) * 280
= 126 + 126 = 252

10.How many litres of pure acid are there in 8 litres of a 20% solution
a.1.5
b.1.6
c.1.7
d.1.8
Answer: Option B
Explanation: Question of this type looks a bit typical, but it is too simple, as below…
It will be 8 * 20/100 = 1.6