TCS Questions on Clocks and Calendar with Answers – 1

1.The famous church in the city of Kumbakonnam has a big clock tower and is said to be over 300 years old. Every Monday 10.00 A M the clock is set by Antony, doing service in the church. The Clock loses 6 mins every hour. What will be the actual time when the faulty clock shows 3 P.M on Friday?
a. 4 AM
b.3.16 PM
c. 4.54 AM
d. 3 AM
Answer: c
Explaination:Total time passed in the faulty clock = Monday 10 am to Friday 3 pm = 24 x 4 + 5 hours = 96 and 5 hours = 101 hrs
54 min in the faulty clock = 60 minutes of the correct clock
101 hrs in the faulcty clock = ?
101/54×60 = 112.2 Hrs.
96 Hrs + 16.2 Hrs
Friday 10 am + 16 hrs = Saturday 2am
0.2 x 60 min = 12 min
So Saturday 2.12 min AM

2.When asked what the time is,a person answered that the amount of time left is 1/5 of the time already completed.what is the time.
a. 8 pm
b. 8 am
c. 12 pm
d. 12 am
Answer:a
Explaination: A day has 24 hrs. Assume x hours have passed. Remaining time is (24 – x)
24−x=(1-5) /x  ⇒x=20
Time is 8 PM

3.In a particular year, the month of january had exactly 4 thursdays, and 4 sundays.  On which day of the week did january 1st occur in the year.
a. monday
b. tuesday
c. wednesday
d. thursday
Answer:a
Explaination:If a month has 31 days, and it starts with sunday, Then Sundays, Mondays, tuesdays are 5 for that month. If this month starts with monday, then mondays, tuesdays, and wednesdays are 5 and remaining days are 4 each. so this month start with Monday.

4.A clock loses 1% time during first week and then gains 2% time during the next one week. if the clock was set right at 12noon on Sunday what will be the the time exactly that the clock will show 14days from the time it was set right?
a. 1 : 30 : 48 P.M.
b. 1 : 40 : 48 P.M.
c. 1 : 40 : 38 P.M.
d. 1 : 30 : 48 A.M.
Answer: c
Explanation: The clock loses 1% time during the first week. In a day there are 24 hours and in a week there are 7 days. Therefore, there are 7 * 24 = 168 hours in a week. If the clock loses 1% time during the first week, then it will show a time which is 1% of 168 hours less than 12 Noon at the end of the first week = 1.68 hours less. Subsequently, the clock gains 2% during the next week. The second week has 168 hours and the clock gains 2% time = 2% of 168 hours = 3.36 hours more than the actual time. As it lost 1.68 hours during the first week and then gained 3.36 hours during the next week, the net result will be a -1.68 + 3.36 = 1.68 hour net gain in time. So the clock will show a time, which is 1.68 hours more than 12 Noon two weeks from the time it was set right. 1.68 hours = 1 hour and 40.8 minutes = 1 hour + 40 minutes + 48 seconds. i.e. 1 : 40 : 48 P.M.

5. How many degrees will the minute hand move, in the same time in which the second hand move 4800 ?
a.60
b.90
c.40
d.80
Answer: Option d
Explanation : Minute hand covers 480/60= 80

6. How many years have 29 days in February from 2001 to 2100.
a.26
b.25
c.23
d.24
Answer: option d
Explanation: 100th year is not a leap year. So 24 February’s has 29 days

7. 2012 January 1st is Sunday, then which day is the Indian Independence day of the same year.
a.Saturday
b.Wednesday
c.Thursday
d.Friday
Answer: Option b
Explanation: 30+ 29+ 31 + 30 + 31 + 30 + 31+15 = 227/7 = reminder = 3
So Independence day is Wednesday

8. Which year has the same calendar as 1700 ?
a. 1705
b.1706
c.1707
d.1708
Answer: Option b
Explanation:
Year : 1700 1701 1702 1703 1704 1705
Odd days : 1 1 1 1 2 1

9. If Arun’s birthday is on May 25 which is Monday and his sister’s birthday is on July 13. Which day of the week is his sister’s birthday?
a.Monday
b.Wednesday
c.Thursday
d.Friday
Answer: option a
Explanation: Reference day : May 25th Monday
Days from May 25th to July 13 = 6 + 30 +13 = 49
No of odd days : 49/7 = 0

10.March 1st is Wednesday. Which month of the same year starts with the same day?
a.October
b.November
c.December
d.None of these
Answer: Option b
Explanation:
Month : Mar April May June July Aug Sept. Oct.
Odd dys : 3 2 3 2 3 3 2 3
Total 21 odd days. 21/7 = 0. So November has start with the same day